"Nekaj časa si tudi sam nisem znal odgovoriti, zakaj sem privolil v kandidaturo. Moja prednost je v tem, da želim delati v dobro slovenskega gospodarstva, najbolj vesel pa bom, če mi čim prej nastavijo mino in me spravijo s tega mesta," je o ministrovanju povedal Počivalšek. Foto: BoBo

Minister je spomnil, da ima Slovenija v primerjavi s preostalimi evropskimi državami eno najnižjih obremenitev kapitala, po drugi strani pa eno najvišjih obremenitev dela. "Imamo več možnosti, kako se tega lotiti, na ministrstvu pa ne razmišljamo o kompleksnih spremembah," je dejal Počivalšek na podelitvi priznanj menedžerski izziv 2015.

Osnutek sprememb obremenitve 13. in 14. plače bi ministrstvo lahko predstavilo v prvi polovici letošnjega leta, "zadevo pa bi morali izpeljati do konca leta". Poleg spremembe davčnih razredov se namerava gospodarski minister lotiti tudi sprememb delovne zakonodaje, "vendar samo, če smo pripravljeni storiti korak naprej v smeri varne prožnosti".
Všeč mu je tudi ideja, da bi v povezavi s številom zaposlenih podjetje imelo možnost, da bi brez razloga lahko odpustilo določeno število zaposlenih. Stopnja brezposelnosti je namreč najvišja prav v državah, kjer je delovna zakonodaja najmanj prožna, je spomnil minister in ponovil, da delodajalec še nikoli ni brez razlogov odpustil res dobrega zaposlenega.

Spregovoril je tudi o privatizaciji, ki jo, ko je dejal, podpira, če je premišljena in v korist države in podjetij, ki se prodajajo. Prodaja Telekoma Slovenije je po njegovih besedah trenutno na dobri poti, vendar pa sam "doživlja Citigroup", ki svetuje pri prodaji, kot "konflikt interesov". Znano je namreč, da je Citigroup tudi borzni posrednik Deutsche Telekoma.