Slovenski turizem pomeni več kot desetino BDP-ja in skoraj 60 tisoč delovnih mest, zato je vlada tej panogi priskočila na pomoč s turističnimi boni, ki jih bo dobil vsak državljan Slovenije. Foto: BoBo
Slovenski turizem pomeni več kot desetino BDP-ja in skoraj 60 tisoč delovnih mest, zato je vlada tej panogi priskočila na pomoč s turističnimi boni, ki jih bo dobil vsak državljan Slovenije. Foto: BoBo

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je na redni vladni novinarski konferenci dejal, da so po uvedbi turističnih bonov (vsak odrasel Slovenec bo dobil bon za 200 evrov, mladoleten za 50) prvi odzivi s terena zelo pozitivni: "Povpraševanje slovenskih gostov po namestitvah, pa ne samo v velikih hotelih, ampak tudi pri manjših ponudnikih, se izjemno povečuje. To je znak, ki potrjuje pravilnost naše odločitve."

Počivalšek svetuje, naj se gostje ne usmerijo le v turistična središča, ampak da poiščejo skrite slovenske bisere. Foto: BoBo
Počivalšek svetuje, naj se gostje ne usmerijo le v turistična središča, ampak da poiščejo skrite slovenske bisere. Foto: BoBo

Morda celo do 50-odstotni upad tujih gostov
Epidemija novega koronavirusa je slovenski turizem močno prizadela, po nekaterih ocenah bo potreboval pet let, da se postavi na svoje noge: "To bo imelo velik vpliv na celotno slovensko gospodarstvo, saj turizem predstavlja več kot 10-odstotni delež v slovenskem BDP-ju. Lani so tuji gostje ustvarili kar 72 odstotkov turističnih prenočitev, letos pričakujem upad od 25 do 50 odstotkov. Vlada je zato sprejela ključne ukrepe za pomoč slovenskemu turizmu."

Družina bo šla lahko k več ponudnikom
Boni bodo unovčljivi do 31. decembra 2020, kdaj bodo začeli veljati, pa še ni določeno, najverjetneje bo to že v prvi tretjini junija. Bonov ne bo mogoče uporabiti pri ponudnikih avtodomov ali za najem plovil. Na vprašanje, ali bo morala vsa družina izrabiti vse bone pri enem ponudniku, je Počivalšek odgovoril: "Ne, to ni potrebno."

Turistični boni se pri obračunu dohodnine ne bodo upoštevali
Zdravko Počivalšek: Poiščite skrite bisere

"Gostom svetujem, da se pri iskanju počitniških opcij ne usmerijo le v turistična središča, ampak da poiščejo skrite bisere. Imamo čudovito podeželje, gore, reke, možnosti za zdrav, varen in nepozaben oddih. Izkoristite to z zavedanjem, da gre za dober namen. Podpirajmo slovenske ponudnike turističnih storitev."

Veliko bo odvisno potrošnikov, da bomo opozorili na zlorabe. Primer je podjetje, ki je bilo v zadnjih dveh dneh medijsko izpostavljeno in je zaradi pritiska javnosti dvojno ponudbo že umaknilo. To je tisto, kar si želimo.

Zdravko Počivalšek

"Absolutno nesprejemljivo ravnanje"
Ministra Počivalška preseneča, ker so nekateri ponudniki že začeli dvigovati cene svojih storitev: "To je absolutno nesprejemljivo ravnanje in po mojem je trg prvi, ki bo kaznoval vsakogar, ki bo to zlorabil. Kdor namerava zlorabiti zaupanje gostov, bo imel težave na kratek in dolgi rok. Izgubil bo zaupanje ... Potrudite se za domačega gosta, to je najdragocenejši gost!"

Turistični bon ni za najem jahte ali avtodoma

Več kot pol milijarde vredna "injekcija" turizmu
Zaradi uvedbe bonov vlada pričakuje znatne učinke: "Višina državne pomoči z boni je ocenjena na kar 345 milijonov evrov, ne smemo pa pozabiti še na multiplikativne učinke, povezane z dodatno potrošnjo, ki so ocenjeni na 172 milijonov evrov. Predvidevamo namreč, da si bo gost ogledal še krajevne znamenitosti, šel v muzej, kaj pojedel ... "

V javnost so prišle informacije, da so nekateri ponudniki tistim, ki so napovedali plačilo s turističnim bonom, svoje storitve že poskušali prodajati po višji ceni. "O bonih in njihovi veljavnosti pravzaprav še nimamo natančnih informacij. Mislim pa, da ni prav, da bi zdaj kakršne koli cene spreminjali," je dogajanje za TV Slovenija komentiral predsednik Skupnosti slovenskih zdravilišč Iztok Altbauer. Ob tem je sicer poudaril, da imajo hoteli in tudi zdravilišča več programov in več cenovnih ravni. "Cene v hotelih se lahko spreminjajo zelo podobno kot pri letalskih prevoznikih, nikakor pa nismo za to, da bi se samo zaradi bonov cene spreminjale in mislim, da je to zelo napačno sporočilo," je povedal Altbauer.

Zdravilišča za odprtje potrebujejo od 7 do 10 dni