Tuš se že leta otepa s previsoko zadolženostjo. Foto: BoBo
Tuš se že leta otepa s previsoko zadolženostjo. Foto: BoBo
Tuš bi preobrazili v zadrugo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek verjame, da bodo na ekonomskih temeljih tudi banke pripravljene slediti načrtu prestrukturiranja v zadrugo. Sicer gre šele za študijo, ali je takšna odločitev sploh smiselna, naslednji korak pa je priprava ekonomskega elaborata izvedbe preureditve trgovca.

"Če bo preobrazba ekonomsko vzdržna, sem globoko prepričan, da jo bodo banke izbrale. Gre za to, ali se bodo odločile, da vzamejo vrabca v roki, ali pa jih bomo z načrtom, ki ga bomo pripravili, prepričali, da bodo s časovnim zamikom dobile dosti več," je še pojasnil minister.

Računajo na podporo okoli 200.000 Slovencev in Slovenk
Eden od pripravljavcev študije, ekonomist Bogomir Kovač, je pojasnil, da so razvili tri mogoče scenarije razvoja Tuša. Prvi temelji na obstoječem stanju prestrukturiranja, ki temelji na bančnem sporazumu, v drugem so preverili možnost stečaja ali prodaje, v tretjem pa so se usmerili v možnost poslovanja Tuša kot zadruge.

Scenarij, v katerem bi trgovec ostal zadruga, ima tri podscenarije - Tuš kot potrošniška zadruga, Tuš kot potrošniško-dobaviteljska zadruga in Tuš kot poslovna zadruga, pri čemer so na podlagi primerjav izbrali tretjo, ki vključuje porabnike, dobavitelje in strateške partnerje.

Po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika so pri analizi računali na od 150.000 do 200.000 Slovencev, ki bi se pridružili zadrugi, kar je okoli tretjina vseh članov Tuševega kluba zvestobe. Če bi se odločili za transformacijo, bi bil proces, če bi bil uspešen, končan najpozneje v 10 letih.

Tuš bi preobrazili v zadrugo