Po več kot pol stoletja bo konec proizvodnje keramičnih ploščic. Foto: BoBo
Po več kot pol stoletja bo konec proizvodnje keramičnih ploščic. Foto: BoBo

Podjetje Gorenje Keramika je kot del Gorenja leta 2018 prešlo v lastništvo kitajskega Hisensa. Glede na poslovne rezultate in prodajne napovedi se je ta odločil za dokončno ustavitev proizvodnje keramičnih ploščic. "Ob energetsko intenzivni proizvodnji tako majhno podjetje v panogi, ki se konsolidira ter jo vse bolj obvladujejo veliki proizvajalci in podjetja z drugih celin, ne more biti konkurenčno več na trgu," so pojasnili.

Trenutno je v Gorenju Keramiki zaposlenih 87 delavcev, vsem pa je delodajalec ponudil zaposlitev v različnih enotah podjetja Gorenje. Zaposleni v proizvodnji bodo na novih delovnih mestih predvidoma začeli delati 1. decembra, odprodaja zalog in opreme pa je predvidena do sredine naslednjega leta, so navedli v družbi.

Tovarna keramičnih ploščic v vasi Gorenje blizu Velenja je bila zgrajena leta 1974 v sklopu Gorenja. Dolgo je bila edini slovenski proizvajalec keramičnih ploščic. Na domačem trgu in trgih jugovzhodne Evrope je bila prepoznavna blagovna znamka. S sanacijo proizvodnje, optimizacijo stroškov, povečanjem produktivnosti in razvojem novih tipov izdelkov je poslovala uspešno.

Energetsko intenzivna proizvodnja umira zaradi dviga cen energentov

Šok je za to energetsko intenzivno proizvodnjo, ki je odvisna od svetovnih razmer na energetskem trgu, povzročila vojna v Ukrajini in posledični dvig cen energentov ter problem dobave surovin. Tudi največji evropski proizvajalci so morali ustaviti del proizvodnih linij, tako da se je proizvodnja keramičnih ploščic po vsej Evropi lani zmanjšala za približno 30 odstotkov, so povzeli.

Kot so pojasnili, cena zemeljskega plina predstavlja od 30 do 40 odstotkov celotne proizvodne cene keramičnih ploščic in je temeljni dejavnik rentabilnosti in konkurenčnosti. Gorenje Keramika je zaradi optimizacije porabe plina v preteklosti ustavljala linije v zimskih mesecih, v preostalem delu leta pa je proizvodnja potekala intenzivno in neprekinjeno.

Cena zemeljskega plina v Sloveniji, ki se je zaradi vojne v Ukrajini drastično dvignila, kljub zniževanju ostaja neprimerljivo višja od tiste pred vojno, odvisna pa je tudi od individualne pogodbe, ki jo podjetje sklene z dobaviteljem energenta, pri čemer imajo večji potrošniki večje ugodnosti. "V primerjavi z velikimi evropskimi proizvajalci in proizvajalci z drugih celin, ki imajo cene plina neprimerljivo nižje, cena ploščic Gorenja Keramike ni več konkurenčna," so sklenili.

Gorenje Keramika zapira svoja vrata