Dvorec je nadškofija dobila vrnjen po denacionalizacijskem postopku. Foto: MMC RTV SLO
Dvorec je nadškofija dobila vrnjen po denacionalizacijskem postopku. Foto: MMC RTV SLO

Obnovo dvorca Betnava preiskujejo kriminalisti, mariborska nadškofija pa je morala ministrstvu za gospodarstvo vrniti dva milijona evrov, saj sredstva niso bila porabljena za dela. Nadškofija in podjetje Betnava sicer trdita, da odgovornost za to nosi izvajalec del Vegrad, a po poročanju Dnevnika se za zgodbo skrivajo nekatere sporne stvari.

Vegrad je za Betnavo vodil tudi računovodstvo
Prenova se je začela sredi leta 2008, ko je mariborska nadškofija podjetju Betnava, ki je zdaj v lasti šestih duhovnikov, predala stavbno pravico za dvorec z okolico. Poroštvene pogodbe za podjetje je podpisal takratni mariborski nadškof Franc Kramberger, nato pa so zaprosili za evropska sredstva. Oktobra 2009 so od ministrstva za gospodarstvo prejeli 1,7 milijona evrov, nekaj tednov pozneje pa je denar končal na računu Vegrada. Ta je za podjetje Betnava tudi vodil računovodstvo.

Betnava je nato ministrstvu izstavljala račune za dela, ki niso bila nikoli opravljena. Nadzor pa je pokazal tudi na ponarejanje listin, zato so odgovorne osebe in nadzorniki ovadeni, poroča Dnevnik.

Z neizvedenimi deli so bili "zanesljivo seznanjeni"
Direktorica Betnave je avgusta 2010 Vegradu pisala zaradi nepooblaščenega jemanja finančnih sredstev, prirejanja računovodske dokumentacije in listin. Nekaj mesecev pozneje je Vegrad šel v stečaj, Betnava pa je prijavila skoraj deset milijonov evrov terjatev. A po mnenju stečajne upraviteljice so za izgubo štirih milijonov evrov krivi sami, saj so "ministrstvu za gospodarstvo izstavili zahtevek za izplačilo del, ki niso bila izvedena, upnik pa je bil z navedenim dejstvom zanesljivo seznanjen".

Denar so ministrstvu vrnili z dolgoročnim posojilom, ki ga je dala mariborska nadškofija. Ta se spopada z velikimi dolgovi, banki BKS in Sparkasse pa naj bi začeli rubež nepremičnin - najprej prav dvorca Betnava, pa tudi samostana v Studenicah.