Komisarka EU-ja za kohezijo in reforme in minister za razvoj in evropsko kohezijo Aleksander Jevšek podpisujeta partnerski sporazum. Foto: Twitter Vlada RS
Komisarka EU-ja za kohezijo in reforme in minister za razvoj in evropsko kohezijo Aleksander Jevšek podpisujeta partnerski sporazum. Foto: Twitter Vlada RS

Državo zdaj čaka dokončanje in potrditev programa izvajanja kohezijske politike. Kot je na novinarski konferenci po slavnostnem podpisu poudaril minister Aleksander Jevšek, sta bila priprava sporazuma in programa operativnega izvajanja kohezijske politike, ki predstavljata temeljna dokumenta za finančno obdobje 2021–2027, med glavnimi prioritetami od nastopa nove vlade junija letos.

"Uspelo nam je z vključujočim pristopom, neumornim delom in tesnim sodelovanjem z Evropsko komisijo, ministrstvi, vladnimi službami, razvojnimi sveti kohezijskih regij, ekonomskimi in socialnimi partnerji," je poudaril minister, ki je prepričan, da jim bo do konca leta uspelo dokončati tudi program. S tem bo izpolnjen zadnji korak za začetek izvajanja kohezijske politike za obdobje 2021–2027 v Sloveniji.

Program evropske kohezijske politike je sicer vlada sprejela prav na današnji seji, je poudaril Jevšek, ki v kratkem pričakuje njegovo potrditev na razvojnih svetih obeh kohezijskih regij. Temu bo sledila predložitev v formalno potrditev Evropski komisiji. "Ob upoštevanju postopkov in rokov upamo, da bo komisija program odobrila do konca leta, kar je naš skupni cilj," je dejal.

Pred dnevi je sicer poudaril, da naj bi sprejem dokumenta na vladi sledil po tem, ko naj bi bil program na začetku oktobra potrjen na razvojnih svetih obeh kohezijskih regij.

Komisarko je sprejel tudi premier Golob. Foto: Twitter Vlada RS
Komisarko je sprejel tudi premier Golob. Foto: Twitter Vlada RS

Komisarka: V nevarnih časih je treba stopiti skupaj

Komisarka Ferreira je ob podpisu sporazuma poudarila, da ima ta v trenutnih negotovih časih, ko moramo ob zunanjih nevarnostih stopiti skupaj in zaščititi notranjo kohezijo, še poseben pomen. "Je zelo konkreten izraz evropske solidarnosti in kaže zaupanje, da nam bo skupaj uspelo premostiti vse izzive. Tlakuje pot investicijam v vrednosti 3,2 milijarde evrov, kar je 1500 evrov investicij na posameznika. Kar tri četrtine skupnih sredstev bo usmerjenih v vzhodni del Slovenije, zato da se podpre ta del države in nadomestijo notranja nesorazmerja, kar je pravzaprav cilj teh sredstev," je dejala.

"Skupaj bomo zgradili pametnejšo, modernejšo, bolj zeleno in uravnoteženo Slovenijo," je poudarila komisarka. Dodala je, da je po današnjem podpisu sporazuma nastopil trenutek za konkretna dejanja na terenu. "Čas je, da pripravimo zaključno različico in zagotovimo projektno strukturo, ki bo podprla trajnostne in dobro pripravljene projekte. Imamo enkratno priložnost, da zgradimo bolj inovativno, vključujočo in odporno Slovenijo. Odpornejša Slovenija pomeni tudi odpornejšo Evropo," je še poudarila.

Evropska komisija je partnerski sporazum s Slovenijo odobrila sredi septembra, več kot tri milijarde sredstev pa bo namenjenih za zeleni in energetski prehod, trajnostno mobilnost, raziskave in razvoj v podjetjih, krepitev socialne vključenosti in zaposlovanja, dolgotrajno in zdravstveno oskrbo. Kot je danes spomnil Jevšek, sporazum vključuje naložbe skladov evropske kohezijske politike, sklada za odpravljanje materialne prikrajšanosti in sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.

Slavnostnega dogodka ob podpisu sporazuma so se danes udeležili tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, minister za okolje in prostor Uroš Brežan, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dejan Židan in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Komisarko je sprejel tudi predsednik vlade Robert Golob. Izmenjala sta poglede na sedanje razmere v EU-ju in se strinjala o pomenu evropske kohezijske politike za spoprijemanje z aktualnimi ekonomskimi, socialnimi in okoljskimi izzivi v Evropi, so sporočili iz njegovega kabineta. Slovenija je vse od pristopa k EU-ju prejela skoraj 11 milijard evrov kohezijskih sredstev, kar je prispevalo k ekonomskemu in socialnemu razvoju države, so dodali.

Kohezijski sporazum podpisan