Dobava se bo začela 1. januarja 2023, predvideva pa dobavo 300 milijonov kubičnih metrov plina.

Pogodbo je podpisal glavni direktor Geoplina Matija Bitenc ob robu obiska ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in zunanje ministrice Tanje Fajon v Alžiru. Foto: STA
Pogodbo je podpisal glavni direktor Geoplina Matija Bitenc ob robu obiska ministra za infrastrukturo Bojana Kumra in zunanje ministrice Tanje Fajon v Alžiru. Foto: STA

"S podpisom si bomo v manj gotovih časih zagotovili dodatno zanesljivost pri oskrbi s plinom, zato sem vesel in ponosen, da nam je uspelo," je ob tem povedal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Pogodbo je označil za zelo pomembno in strateško, želijo pa jo še nadgraditi in povečati oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije.

Tako kot Kumer tudi v Geoplinu poudarjajo, da je to strateško pomembna dolgoročna pogodba za dobavo zemeljskega plina iz Alžirije. Dobave iz Alžirije naj bi ob odmiku EU-ja od Rusije zaradi njenega napada na Ukrajino pomembno prispevale k nadaljnji diverzifikaciji nabavnih poti zemeljskega plina in povečanju zanesljivosti dobave.

Iz Geoplina so sporočili, da pogodba, ki sta jo podpisala glavni direktor družbe Geoplin Matija Bitenc in direktorica divizije za trženje plina pri Sonatrachu Samia Hamadache, predstavlja pomemben korak k zagotavljanju nadaljnje diverzifikacije nabavnih virov zemeljskega plina.

"Dogovor o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije je strateškega pomena za družbo Geoplin, ki zemeljski plin dobavlja industrijskim porabnikom in trgovcem z zemeljskim plinom. Predstavlja namreč nadaljnjo diverzifikacijo že tako raznovrstnega portfelja nabavnih virov in poti zemeljskega plina družbe Geoplin," je ob podpisu poudaril Bitenc.

Pogodba je sklenjena za obdobje od 1. januarja 2023, ko se bodo tudi začele dobave, do 31. decembra 2025. Prenos plina bo potekal po plinovodih iz Tunizije prek Sredozemskega morja in Italije do vstopne točke v slovenski plinovodni sistem Gorica-Šempeter.

Ministrica za zunanje zadeve z alžirskim ministrom. Foto: MZZ
Ministrica za zunanje zadeve z alžirskim ministrom. Foto: MZZ

Ministrica Tanja Fajon se je v okviru obiska srečala z alžirskim ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtanom Lamamro. Dogovorila sta se za podpis memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve, v katerem so predvideni konkretni predlogi za okrepitev sodelovanja med državama, med drugim na področju obnovljivih virov energije.

Odnosi med Slovenijo in Alžirijo so se posebej v zadnjem letu okrepili tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju, in sicer z rednimi političnimi srečanji na najvišji ravni, podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju in dogovorom o dobavi plina Sloveniji, pravijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Letno 300 milijonov kubičnih metrov plina iz Alžirije