Koprivniška Podravka je pripravljena dati denar za krepitev Žitovega poslovanja. Foto: BoBo
Koprivniška Podravka je pripravljena dati denar za krepitev Žitovega poslovanja. Foto: BoBo

Podravka iz Koprivnice je za severozahodni del Hrvaške pravi gospodarski velikan. Vsak šesti prebivalec Koprivnice je zaposlen v Podravki, velikanski zaščitni znak najpomembnejšega proizvoda Vegete, ki jo izvažajo v 70 držav, je videti iz vsakega dela mesta.

A prodaja prehranskih proizvodov Podravke, predvsem zaradi gospodarske krize v regiji, stagnira in nakup Žita je bil za hrvaškega živilskega velikana nujen, saj v svoji ponudbi ni imel pekarske industrije. Predsednik uprave Mrsić pravi, da so Žito kupili zato, da z njim zaslužijo še več denarja, ne pa da naredijo izgubo, in prav v tej živilski panogi naj bi bil še prostor za širitev.

"Pekarstvo je industrija, ki se konsolidira, zato vidimo v tem priložnost, še posebej pri proizvodih za hotele in restavracije, torej v turizmu, ki bo rasel na območju," je pojasnil. Po njegovih besedah je Podravka nizko zadolženo podjetje in da ima denar za nakup delnic Žita zagotovljen. "Imamo pokritje za odkup 100 odstotkov delnic, in to s premostitvenim posojilom," je zagotovil.

Zahtevajo večjo ambicioznost Žita
Glede zaposlenih v Sloveniji je Mrsić obljubil, da bodo spoštovali novo panožno kolektivno pogodbo, ki velja da leta 2019 in da se delavci nimajo česa bati. Manj konkreten pa je bil glede odkupa slovenske pšenice. Zdaj podpisane pogodbe z dobavitelji bodo še veljale, glede prihodnosti ni bil konkreten, strah za naprej pa vzbujajo naslednje besede: "Mi odkupujemo velike količine pšenice, jo predelujemo v izdelke z dodano vrednostjo, prodajamo pa tudi velike količine moke na Hrvaškem in v drugih državah."

Direktor Podravke je še dodal, da ima zdajšnja uprava Žita njegovo polno podporo, a da od nje pričakuje, da za podjetje pripravi bolj ambiciozen poslovni načrt. Podravka kot strateški vlagatelj pa bo denar za to zagotovila.