Elektrika se bo nekoliko podražila. Foto: Shutterstock
Elektrika se bo nekoliko podražila. Foto: Shutterstock

Povišal se je davek na dodano vrednost, in sicer na 22 odstotkov, nekoliko tudi omrežnina, ni pa prispevka za obnovljive vire. Znesek na položnici za povprečno porabo je tako za nekaj evrov višji.

S položnico za januar se je spremenil sistem obračuna cen elektrike. Zneski na položnicah so odvisno od porabe in paketov dobavitelja letos lahko sicer višji tudi za dvajset in več odstotkov. Pri povprečni letni porabi štiri tisoč kilovatnih ur, sedemkilovatni obračunski moči in dvotarifnem merjenju je račun za elektriko v primerjavi s septembrom nižji za dva v primerjavi z decembrom pa višji za štiri evre.

"Dobra stran naših ukrepov je, da zamejujemo najvišjo ceno. Dobavitelji pa lahko že kupujejo električno energijo nižje od reguliranih cen, ravno zato pa mi spuščamo tržne signale na končno položnico odjemalcev," je za TV Slovenija dejal Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo.

Ker je 90 odstotkov porabe zamejene, lahko trgovci po tržnih cenah, zaračunajo le desetino porabe. Te nabavne cene pa so precej višje od reguliranih, lahko tudi za 40 odstotkov in več. "Je pa treba vedeti, da na teh deset odstotkov, ki je tržna cena dobavitelja, smo tako preostali trgovci kot Gen-I postavili redni cenik glede na tržne razmere," je pojasnila Majda Volk, direktorica prodaje pri družbi Gen-I.

Brez ukrepov države bi bil povprečni račun višji za skoraj 30 evrov. Sistem regulacije cen bo veljal vse leto, vendar se bodo že poleti spremenile cene omrežnine.

Nekoliko dražja električna energija