Bencin. Foto: BoBo
Bencin. Foto: BoBo

Vlada je pretekli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva po posebni metodi, ki je veljala pred dokončno liberalizacijo cen pogonskih goriv po državi 1. oktobra 2020 in po kateri se cene oblikujejo vsakih 14 dni.

Uredba poleg tega določa najvišjo dovoljeno višino marže. Do vključno 16. avgusta bo za dizelsko gorivo znašala 0,0591 evra in za 95-oktanski bencin 0,0607 evra za liter, nato pa bo za dizelsko gorivo 0,0983 evra in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra za liter.

Medtem bodo trgovci na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah sami določali cene. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Še v ponedeljek sicer v državi velja, da so cene navzgor omejene tako ob avtocestah kot zunaj njih. Najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina je 1,560 evra za liter, dizelskega goriva pa 1,668 evra za liter. Zaradi pričakovane podražitve so se številni v preteklih dneh odpravili na bencinske servise, kjer pa so ponekod zaradi povečanega povpraševanja imeli težave z dostavo goriva na črpalke. Trgovci sicer zagotavljajo, da so zaloge zadostne.

Golob pomanjkanje goriv na črpalkah ocenil za škandal

"Mislim, da je to škandal v vseh pogledih," je to, da je v nedeljo in ponedeljek na več bencinskih črpalkah po državi zmanjkalo pogonskih goriv, komentiral predsednik vlade Robert Golob. Meni, da bi morali trgovci razmere predvideti in se nanje bolje pripraviti.

"Razumem na eni strani, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna - oni bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, zmanjkalo pa ga je v vsej državi naenkrat. To pomeni, da se je stvar dalo predvideti in ustrezno ukrepati. Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo, pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo zaradi čiste špekulacije za nekaj evrov ne pripravi bolje na takšne situacije," je dejal Golob.

Premier pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov.

Minister za gospodarstvo Matjaž Han je pojasnil, da so na teren poslali približno 30 tržnih inšpektorjev, ki so opravili 120 inšpekcijskih pregledov na bencinskih servisih znotraj in zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. Podatkov še nimajo, saj se pregledi nadaljujejo in se bodo tudi v torek. Takoj ko bodo imeli ugotovitve "črno na belem", jih bodo delili z javnostjo, je napovedal. Če bodo ugotovljene nepravilnosti, bo država ustrezno ukrepala, če jih ne bo, bodo pa tudi jasno priznali, da je šlo za logistične težave, je strnil.

Na črpalkah primanjkuje goriva

Petrol: Ne izigravamo sistema

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je ob očitkih, da so pomanjkanje goriva trgovci načrtno ustvarili, danes v izjavi za več novinarskih hiš poudarila, da ne izigravajo sistema in goriva ne blokirajo zaradi torkovih podražitev.

Po njenih besedah sicer ne morejo zagotoviti, da bodo po polnoči težave z gorivom odpravljene. "Mi smo vse razpoložljive cisterne, ki so na voljo v Sloveniji, že od srede naprej dali v sistem. Na polno polnimo vsa prodajna mesta," je zagotovila in napovedala, da bo najpozneje do petka vsa prodajna mreža normalno vzpostavljena. V družbi so namreč opozorili, da bo dobava, če bo pritisk tudi v prihodnjih dneh ostal takšen, kot je zdaj, do nekaterih točilnih mest lahko trajala tudi do petka ali pa še dlje.

Stanje je predsednica uprave največjega naftnega trgovca ponazorila tudi s številkami. Od četrtka do danes zaznavajo 500-odstotno večjo prodajo tujih tovornjakov in 300-odstotno večjo prodajo na avtocestnem križu. "Ko cisterna pride na bencinski servis, jo na povprečnem prodajnem mestu v treh urah že prodajo in izpraznijo," je povedala.

Sorodna novica Gospodarski minister: Goriva je v Sloveniji dovolj, ni skrbi, da bi kdo ostal brez

V tujini goriva še dražja

Kljub torkovi podražitvi so cene pri nas nižje od okoliških držav. V Avstriji je treba za liter 95-oktanskega bencina v povprečju plačati 2,088 evra in za dizelsko gorivo 2,071 evra, v Italiji bencin stane 2,148 evra in dizelsko gorivo 2,092 evra, na Madžarskem pa je cena 95-oktanskega bencina 2,09 evra in dizelskega goriva 2,20 evra. Na Madžarskem za voznike avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami veljajo nižje regulirane cene, liter goriva zanje stane 480 forintov (1,20 evra).

Na Hrvaškem bodo cene s torkom podobne. Po uvedbi najvišjih dovoljenih cen za liter bencina zunaj avtocest bo treba tam odšteti 1,87 evra in za dizelsko gorivo 1,81 evra. Cene na bencinskih servisih ob avtocestah bodo medtem trgovci lahko določali sami, tako kot pri nas.

Han: V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv