Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se na mesečni ravni zvišale za 2,1 odstotka, na letni pa kar za več kot 19 odstotkov. Najbolj, za 54 odstotkov, se je od lanskega januarja podražil sladkor, sledi mu jedilno olje – zanj je treba odšteti 47 odstotkov več. Podražili so se tudi številni drugi izdelki. "Sveže posneto mleko za 38 odstotkov, maslo za 37 odstotkov, kruh se je v enem letu podražil za 17 odstotkov, meso za 20 odstotkov. Pri hrani in brezalkoholnih pijačah ni nobene stvari, ki bi jo lahko izpostavila, da se je pocenila," poudarja Zala Jakša s Statističnega urada.

Sorodna novica Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se v enem letu povišale skoraj za petino

Da so živila iz dneva v dan dražja, nakupovalna vrečka pa vse bolj prazna, ugotavljajo tudi kupci. "Vedno kupujem iste stvari, pa se mi zdi, da je vedno znova kakšna stvar za 50 centov ali evro dražja," je ena od nakupovalk dejala za Radio Slovenija. "Vedno se čudim – nekaj malega kupim, pa nikoli ne stane pod 30 evrov. Res, vse je dražje," pa je stanje komentirala druga.

Potrošniki pa ob tem opozarjajo še na to, da trgovci v nekaterih primerih spreminjajo količino oziroma težo izdelkov, ceno pa pri tem ohranijo nespremenjeno. "Če so opazili, da je proizvajalec zmanjšal količino in izdelek na videz zgleda enak in je cena ostala enaka, nam to lahko pošlje preko spletnega obrazca na naši spletni strani," kupcem svetuje Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije. Gre namreč za nesprejemljivo prakso oziroma zavajanje. Tudi zato, ker so se po podatkih Statističnega urada cene hrane v Sloveniji zvišale bolj kot povprečno v državah evroobmočja.

Primerjanje cen živil pri različnih trgovcih preko spleta