Sava hoteli Bled. Foto: TV Slovenija
Sava hoteli Bled. Foto: TV Slovenija

Po neuradnih informacijah portala 24 ur je pogodba s skladom Prestige že podpisana, čaka se le še nakazilo denarja, kar naj bi se zgodilo v nekaj dneh, navaja portal.

V medijih je prejšnji teden odjeknila novica, da bi lahko sklad York svoj okoli 43-odstotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ta teden sicer zatrdil, da država svojega deleža v družbi ne prodaja in da si bo kot minister prizadeval, da bo SDH izkoristil predkupno pravico, ki jo ima.

K temu vlado pozivajo tudi opozicijske stranke SD, LMŠ, SAB in Levica. Oglasil pa se je tudi Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ki je svoje nasprotovanje prodaji slovenskih hotelov in term madžarskim lastnikom naslovil tudi na državni zbor. Kot so opozorili, so dosedanji vstopi tujega kapitala pokazali, da ta pred temeljne delavske pravice postavlja predvsem dobiček in svoje interese.

"Odprodati najlepše bisere naše Slovenije zgolj tujemu kapitalu bi bila nepopravljiva napaka za vse, nas in naše zanamce," so prepričani v sindikatu. Opozarjajo, da je tam, kjer je dim, tudi ogenj, zato ne verjamejo zagotovilom pristojnih, da prodaje Save Madžarom ne bo. V sindikatu pa Počivalšku očitajo, da se kljub njihovim prošnjam ni z njimi nikoli sešel na temo slovenskega turističnega holdinga. Minister kaže ignoranco do 40.000 zaposlenih v panogi, ki so že dolga leta podplačani, so prepričani.

"Dovolj je, dovolj, da iz že zaposlenih delavcev ustvarjate reveže," so zapisali in ocenili, da "pohlep kapitala in politike ne more napolniti vreče brez dna". "Pri dosedanji odprodaji slovenskih hotelov, kjer so lastniki Hrvati, Srbi, Rusi in tudi Madžari, smo si nabrali že veliko slabih izkušenj, od kršitev in nespoštovanja slovenske delovnopravne zakonodaje, od prekarnih in nestabilnih zaposlitev do zaviranja dviga plač in tako dalje," so navedli.

Zagotovili so, da se bodo uprli temu, da tuji kapital izpodrine stabilne in dolgoročne zaposlitve ter da slovensko kulinariko, vinarje, predelovalno industrijo, slovensko srebrnino, prevzame kapital s ponudbo tujih prehranskih verig.

Pismu so priložili manifest, ki so ga ta teden že posredovali javnosti. Ta poziva delavce in državljane, da strnejo vrste in ne dovolijo razprodaje najdragocenejših podjetij slovenskega turizma in najlepših delov domovine.

Opozicija zahteva sejo komisije za nadzor javnih financ zaradi prodaje Save

Opozicijske stranke SD, LMŠ, SAB in Levica pa zahtevajo nujno sejo komisije DZ-ja za nadzor javnih financ. Z njo želijo prodajo zaustaviti, od vlade pa zahtevati, da kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) doseže uveljavitev predkupne pravice.

Po besedah Meire Hot iz SD-ja gre pri prodaji zaradi lastništva Save v turistični družbi Sava Turizem, ki upravlja turistične objekte v Portorožu, na Bledu in v Pomurju, za prodajo celotne panoge in za "potencialno uničenje več pomembnih strateških turističnih lokacij in destinacij".

Naloga države bi bila po njenih besedah narediti vse za zaščito teh strateških destinacij, pričakovala bi tudi, da bo vlada sledila lastnim strateškim usmeritvam, torej strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma, ki je sicer zdaj v postopku prenove, do zdaj pa je bil njen ključni del konsolidacija turističnih podjetij pod okriljem državnega lastništva v okviru turističnega holdinga, prestrukturiranje teh podjetij in nato iskanje novih lastnikov.

Zdaj se, tako Hot, zdi, da so ključni akterji dopustili, da se je država znašla v položaju, ko ji grozi izguba poslovnega deleža v tej strateški družbi. Opozorila je tudi na "absurdno situacijo", ko je na eni strani vlada turizem "dokapitalizirala" z več stotimi milijoni evrov davkoplačevalskega denarja za turistične bone, na drugi strani pa zdaj dopušča, da se pripravlja teren za prodajo okoli 43-odstotnega deleža sklada York v Savi.

Koalicija KUL za izredno sejo o prodaji Sava Turizma

Mediji so poročali, da je interesent za omenjeni delež konzorcij kupcev, za katerim stoji predvsem madžarski sklad Diofa Asset Management. Vpleteni naj bi imeli po medijskih navedbah povezave z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in stranko Fidesz. Po pisanju Dela naj bi se odločitve glede prodaje sprejemale v prihodnjih dneh. Namesto da bi zvonili vsi alarmi, se pristojni izmikajo odgovorom, pravi Hot.

"Slovenija ni odprta tržnica, slovenski turistični biseri in ljudje niso poceni blago," dodaja Hot. Opozicija želi z zahtevo za sklic seje komisije pozvati, da se "ta norost nemudoma ustavi", terja pa tudi jasne odgovore od pristojnega ministra Zdravka Počivalška. Temeljni predlagani sklep je, naj vlada kot skupščina SDH-ja takoj uveljavi predkupno pravico pri prodaji Yorkovega deleža v Savi. SDH ima sicer v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kapitalska družba pa 28-odstotnega.

Po besedah vodje poslanske skupine LMŠ-ja Braneta Golubovića je vlada javnost skoraj dve leti prepričevala, kako pomemben je turizem, zdaj pa je skupaj s SDH-jem "pokazala to, da gre nekaterim posameznikom za čisti 'biznis' in nič drugega".

V medijih so se namreč pojavile informacije, da je bil dogovor med SDH-jem in Yorkom za nakup deleža že praktično sklenjen, a do njega nato nepojasnjeno ni prišlo in k Yorku naj bi pristopili omenjeni interesenti. Po nekaterih informacijah naj bi se posel z Yorkom miniral načrtno. Glede uveljavitve predkupne pravice za Yorkov delež, ki jo imajo državni lastniki, so bili v SDH-ju v zadnjih dneh pojasnilih skopi, je pa "prizadevanje", da jo bo SDH izkoristil, napovedal Počivalšek.

Golubovič omenja tudi pisanje medijev o zanimanju madžarskih vlagateljev za družbo Istrabenz Turizem, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank, in meni, da gre očitno za "plačevanje izstavljenih računov". Boji se, da bi lahko nastal madžarski, ne slovenski turistični holding.

Vojko Starovič iz SAB-a ob nekaterih informacijah, da bi lahko SDH in Kad v nadaljevanju prodala še državni delež v Savi, kar omogoča pred kratkim sprejeti letni načrt upravljanja SDH-ja, ne razume, da se o tem sploh razmišlja. "Se sploh zavedamo, kaj turizem pomeni za Slovenijo?" poudarja.

Po njegovih besedah pomeni prepoznavnost, na tisoče delovnih mest, prodajo doma pridelane hrane in pijače. Gre za "identiteto slovenskega človeka in slovenske zemlje". "Bodo na naši zemlji našo identiteto ponujali Madžari?" se sprašuje.

V Levici medtem po besedah Mihe Kordiša ne podpirajo niti prvotnega načrta, da se turistična podjetja konsolidira, da bi se nato privatizirala. Turizem je strateška panoga, a delovne razmere v panogi so zelo slabe, veliko je prekarnega dela, turizem pa se zdi prepuščen samemu sebi. S privatiziranimi podjetji se zelo hitro preide v izčrpavanje in hudo obremenjevanje okolja z minimalnimi pozitivnimi učinki za preostanek družbe, poudarja poslanec.

Zato bi v Levici pričakovali, da se to strateško panogo upravlja strateško. To lahko po njihovem prepričanju zagotovita le država in javno upravljanje teh podjetij ob sodelovanju zaposlenih.