Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cene nafte, odvisne od političnih in gospodarskih pretresov, so julija, kot kaže, dosegle najvišjo mesečno rast v zadnjem letu. Za sod teksaške lahke nafte je tako v teh dneh treba odšteti okoli 80 dolarjev, medtem ko za sod severnomorske nafte brent okoli 84 dolarjev.

Razlogov za rast je več, predvsem zmanjšanje obsega črpanja, pojasnjuje strokovnjak za finančne trge Tilen Šarlah, "večinoma s strani Savdske Arabije in Rusije". "Te bodo s septembrom še dodatno zmanjšale obseg črpanja, in sicer še za milijon sodov, tako da je to na strani ponudbe," je dejal.

Na strani povpraševanja pa cene nafte krojijo izboljšana pričakovanja analitikov, strah pred recesijo je pozabljen.

Sorodna novica S torkom za okoli pet centov višje cene bencina, dizla in kurilnega olja

"Analitiki so dvignili napovedi za globalno povpraševanje za letos in prihodnje leto, hkrati pa pričakujejo tudi višjo gospodarsko rast, nižje inflatorne pritiske, predvsem v ZDA, ter da se bodo dvigi centralnih bank počasi nehali, kar bo vzdignilo sentiment na finančnih trgih," pojasnjuje Šarlah.

Kaj torej lahko pričakujemo do konca leta? Kot pravi Šarlah, bistvenih pretresov ne bo, cena za sod nafte se bo najverjetneje gibala med 80 in 90 dolarji za sod.

e vedno smo v ranljivem gospodarstvu, zato večjih premikov navzgor ne pričakujem," še dodaja.

Po začetku lanske ruske invazije v Ukrajini, ko so se cene nafte zvišale tudi do 127 dolarjev za sod, so se razmere letos, kot vse kaže, stabilizirale.