Foto: BoBo
Foto: BoBo

Realni prihodki od prodaje v trgovini na drobno so bili oktobra za 13 odstotkov višji kot septembra. Pri tem so se prihodki od prodaje motornih goriv povečali za 32,4 odstotka, v preostalih dejavnostih trgovine na drobno pa skupaj zgolj za 1,2 odstotka.

V trgovini z neživili so bili prihodki oktobra za 1,4 odstotka višji kot septembra, v trgovini z živili pa za 0,7 odstotka, so sporočili iz statističnega urada.

V primerjavi z lanskim oktobrom so trgovci prejšnji mesec prodali za 34,3 odstotka več blaga in storitev. Tudi letna rast je posledica rasti prihodkov v trgovini z motornimi gorivi, in sicer je bila ta 97,2-odstotna.

Brez upoštevanja prodaje motornih goriv je bila skupna rast prihodkov v trgovini na drobno oktobra na letni ravni 10,9-odstotna. V trgovini z neživili je bila letna rast 13,1-odstotna, v trgovini z živili pa 7,6-odstotna. Prihodki od prodaje motornih vozil in popravil teh so bili v tej primerjavi nižji za 3,5 odstotka.

V primerjavi s predkoronskim oktobrom 2019 je bil skupni prihodek v trgovini na drobno oktobra letos višji za 20,1 odstotka.