Rdeča luč za ruski plin. Foto: Reuters
Rdeča luč za ruski plin. Foto: Reuters
Predsednik Gazproma Aleksej Miller na tiskovni konferenci po propadlih pogajanjih. Foto: Reuters

Novica prihaja v javnost le dan za tem, ko je ukrajinska državna energetska družba Naftogaz sporočila, da zaradi neuspešnih pogajanj ne bo več kupovala plina od Rusije.

Obubožana Ukrajina je energetsko zelo odvisna od Rusije, hkrati je tranzitna država za dobavo plina za Zahodno Evropo. A Rusija in Ukrajina sta bili na pogajanjih na Dunaju daleč narazen, kot je po pogovorih sporočil posrednik, podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, pristojen za energetsko unijo.

Pogajanja so sicer osredotočena na dolgoročno rešitev plinskega spora med Kijevom in Moskvo. Ukrajinska vlada si prizadeva za novo pogodbo z nižjimi cenami, kar pa Rusija zavrača in opozarja, da sedanja pogodba velja do leta 2019. Dodatna pogodba med ukrajinskim Naftogazom in ruskim Gazpromom se je sicer iztekla v torek.

Po Janukoviču višje cene
Moskva je februarja 2014 po strmoglavljenju proruskega ukrajinskega voditelja Viktorja Janukoviča drastično povečala cene plina za Ukrajino. Trenutno Kijev plačuje dobrih 247 dolarjev na tisoč kubičnih metrov ruskega plina in Rusija cene noče spustiti, češ da je ta že zdaj znižana za 40 dolarjev. Šefčovič je napovedal nove pogovore z novimi idejami, ni pa znano, kdaj naj bi se začeli. Je pa komisar dal vedeti, da si želi, da bi dogovor dosegli do konca poletja.

A tako iz Kijeva kot Moskve po spodletelih pogovorih že prihajajo ostra sporočila. Najprej je Ukrajina v torek zvečer sporočila, da ustavlja ves nakup ruskega plina, saj se je dogovor o pogojih nakupa iztekel, novega pa ni. Obenem so pri ukrajinskem Naftogazu zatrdili, da bo tranzit ruskega plina do evropskih odjemalcev prek ozemlja Ukrajine potekal nemoteno.

Alternativa: slovaški plin
Iz ruskega energetskega giganta Gazproma so nato danes sporočili, da so ob 10. uri ustavili vso dobavo plina Ukrajini, saj ta ni poravnala računa za dobavo plina za mesec julij. Kot so še poudarili, brez predplačila v Ukrajino ne bodo poslali več nobenega plina. Ruski minister za energetiko Aleksander Novak je sicer dejal, da bo Rusija še naprej dobavljala plin Doneškemu bazenu, ki je pod nadzorom proruskih separatistov.

Ruski mediji medtem poročajo, da je ukrajinsko državno elektropodjetje Ukrenergo že v torek pred propadom pogajanj zagrozilo, da bo prekinilo dobavo elektrike Krimskemu polotoku, ki si ga je Rusija lani priključila. A do danes zjutraj naj bi Ukrenergo te grožnje ne uresničil in dostava elektrike Krimu poteka normalno.

Ukrajina bo tako zdaj vsaj nekaj časa odvisna od dobave plina iz Slovaške. Kijev sicer že nekaj časa v vse večji meri uvaža plin iz držav srednje Evrope in tudi iz Norveške ter je po plinovodih, ki potekajo prek Slovaške, v prvih treh tednih junija dejansko dobil več plina kot pa iz Rusije.