Grčija je morala zaradi finančnih težav zaprositi za obsežno finančno posojilo EU-ja IMF-a. Foto: EPA
Grčija je morala zaradi finančnih težav zaprositi za obsežno finančno posojilo EU-ja IMF-a. Foto: EPA

Močno zadolžena Grčija se je, potem ko se je zaradi velikanskega javnega dolga in čezmernega javnofinančnega primanjkljaja znašla na robu bankrota, odločila, da bo svoje javne finance spravila v red, s poostrenim nadzorom pa so že odkrili nekatere zelo nenavadne izdatke.

Grško ministrstvo za delo in socialne zadeve je tako ugotovilo, da je med prejemniki pokojnin tudi okoli 8.500 upokojencev, ki so starejši od sto let, podroben pregled pa pokazal, da je nekaj sto teh "stoletnikov" mrtvih.

V najmanj 320 primerih je država izplačevala pokojnine na račune, na katerih ni bilo nobenih drugih transakcij ali pa so pokojnino neupravičeno pobirali otroci ali drugi pooblaščenci. Birokratski kaos v grški javni upravi je privedel do tega, da so pokojnino izplačevali ljudem, ki naj bi bili starejši od 110 let.

Država bo ukrepala proti pozabljivcem
"Zdaj temeljito preverjamo vse pokojnine za to starostno skupino," je zatrdil namestnik grškega ministra za delo in socialne zadeve Giorgos Kutrumanis in napovedal, da bo država pravno ukrepala proti vsem, ki so "pozabili" prijaviti smrt sorodnika in so neupravičeno pobirali pokojnikov denar.

To je le eno izmed izigravanj države, kjer so si prebivalci in oblasti kljub gospodarski krizi v veliki meri sami krivi za neobvladljive finančne težave. Tako je spomladanska študija med drugim odkrila, da je v neki soseski Aten le 324 prebivalcev prijavilo, da ima bazene, nato pa so davčni inšpektorji s pomočjo satelitskih posnetkov odkrili, da je bazenov veliko več - kar 16.974.

Tuje banke bodo svetovale
Grška vlada je medtem tri tuje banke imenovala za svetovalce pri prestrukturiranju bančnega sistema. Deutsche Bank, HSBC in Lazard bodo raziskali in ocenili strateške možnosti, ki jih ima Grčija pri prestrukturiranju bančnega sistema, ovrednotili bodo njeno premoženje v bančnem sektorju ter ocenili posledice, ki bi jih imele posamezne možnosti, še posebej na učinkovitost in stabilnost finančnega sistema.