Potem ko je Nova KBM v začetku februarja od države kupila Abanko in postala njena 100-odstotna lastnica, so se začele priprave na združitev. Združena banka se imenuje Nova KBM s sedežem v Mariboru. Abanka je prenehala obstajati kot samostojna pravna oseba, vse njene obveznosti in pravice so prešle na Novo KBM, ki pa je obdržala blagovno znamko Abanka. Ta bo skupaj z nekaterimi produktnimi blagovnimi znamkami ostala v uporabi, na primer na oznakah poslovalnic in v grafični podobi spletne banke Abanet.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Da bo za stranke poslovanje čim bolj nemoteno, bodo po pravni združitvi storitve opravljali enako kot doslej, to je v poslovalnicah oz. poslovnih enotah ter v spletni ali mobilni banki, ki jih uporabljajo že zdaj. "Stranke Nove KBM torej do tehnološke združitve bank ne bodo opravljale poslov v dosedanjih poslovalnicah Abanke in obratno. O vseh spremembah v zvezi s tem jih bomo pravočasno obvestili," so pojasnili v Novi KBM.

Proces združitve se bo predvidoma končal v začetku prihodnjega leta. Ko bodo povezani tudi informacijski sistemi, bosta vsem strankam na voljo poenotena ponudba produktov in storitev ter največja mreža več kot 960 bančnih točk, vključno s poslovalnicami in bankomati združene banke, specializiranimi bančnimi okenci in poštami po vsej Sloveniji, so napovedali.

"Povezali najboljše iz obeh bank"

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof je dejal, da za svoje stranke "ustvarjajo vodilno banko, ki jim bo na voljo z največjo fizično poslovno mrežo v državi". "V prihodnje bomo povezali najboljše iz obeh bank, da bo poslovanje z nami še lažje in udobneje. Strankam bodo poleg sodobnih bančnih storitev na voljo vrhunske zavarovalniške in naložbene storitve naših poslovnih partnerjev ter lizinške storitve podjetja Summit Leasing Slovenija, vodilne lizinške družbe pri nas in članice skupine Nove KBM," je poudaril.

Doslej prvi mož Abanke Jože Lenič, ki je po pravni združitvi postal svetovalec uprave Nove KBM, je izrazil prepričanje, da z združitvijo Abanke in Nove KBM pišejo uspešno poslovno zgodbo, s katero ustvarjajo močno in zaupanja vredno banko. "S sodelavci obeh bank soustvarjamo uspešno in dobičkonosno banko, ki ne bo le prva izbira strank v Sloveniji, ampak tudi bančnikov. Močna banka bo dobra tako za njene zaposlene, stranke, lokalno okolje, v katerem je prisotna, kot za slovensko gospodarstvo," je menil.

"S pravno združitvijo Nove KBM in Abanke smo dosegli zgodovinski mejnik v slovenskem finančnem prostoru. Združena banka ima odlično priložnost, da se z najboljšimi produkti in storitvami dokončno uveljavi kot najboljša banka pri nas. Lastnika Nove KBM, Apollo Global Management in Evropska banka za obnovo in razvoj, z veseljem vlagata v profesionalni razvoj zaposlenih in vrhunske procese, pri čemer je cilj nadaljnje višanje ravni poslovanja na slovenskem finančnem trgu," je sklenil predsednik nadzornega sveta Nove KBM Andrej Fatur.

Država oz. v njenem imenu Slovenski državni holding je Novo KBM sredi leta 2016 prodal skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj za 250 milijonov evrov. Foto: Pixabay
Država oz. v njenem imenu Slovenski državni holding je Novo KBM sredi leta 2016 prodal skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj za 250 milijonov evrov. Foto: Pixabay

Država bankam pomagala, nato jih je morala prodati

Nova KBM in Abanka sta iz kroga bank, ki jih je država zaradi hudih težav v gospodarski in finančni krizi nacionalizirala konec leta 2013 oz. leta 2014. Evropski komisiji se je Slovenija v zameno za odobreno državno pomoč zavezala, da ju bo privatizirala, v primeru Abanke in še ene banke v težavah, to je Banke Celje, pa tudi, da ju bo pred tem združila.

Država oz. v njenem imenu Slovenski državni holding je Novo KBM sredi leta 2016 prodal skladu Apollo in Evropski banki za obnovo in razvoj za 250 milijonov evrov. Apollo oz. v njegovem imenu Nova KBM pa je sredi lanskega leta Abanko kupila za 444 milijonov evrov. Zanjo se je potegoval še madžarski OTP, ki ji je nato preboj na slovenski trg uspel z nakupom SKB banke.

Združena banka se bo po bilančni vsoti približala največji v državi, NLB-ju

Združeni Nova KBM in Abanka bosta dosegli več kot 8,5 milijarde evrov bilančne vsote in približno 22,5-odstotni tržni delež, s čimer se bosta približali največji banki v državi NLB z 8,81-milijardno bilančno vsoto. Nova KBM in Abanka imata skupaj okoli 800.000 strank in okoli 2000 zaposlenih. Pri zaposlenih je trend njihovo zmanjševanje, a so v Novi KBM sredi letošnjega leta opozorili, da je ta navzoč že desetletje. Kot so zatrdili, o načrtih za zmanjšanje števila zaposlenih obveščajo sindikate in dajejo prednost mehkim metodam ali prerazporeditvam.

Skupina Nove KBM je leto 2019 končala z 62,5 milijona evrov čistega dobička, banka pa ga je v tem času ustvarila za 67,4 milijona evrov. Številki sta nekaj nižji kot leto pred tem, ko je skupina leto končala z desetimi milijoni evrov višjim dobičkom, na ravni banke pa so končali z dobrih osem milijonov evrov višjim čistim dobičkom.