Polzela ima tudi svojo verigo 14 specializiranih trgovin. Foto: BoBo
Polzela ima tudi svojo verigo 14 specializiranih trgovin. Foto: BoBo
Nogavice
Sodišče je zapisalo še, da je kolekcija nogavic Polzela pomlad/poletje že pripravljena in predstavljena trgu. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Iz elaborata, ki ga je predložil stečajni upravitelj družbe Zlatko Hohnjec, je razvidno, da na slovenskem trgu, pa tudi na trgih nekdanje Jugoslavije obstaja povpraševanje po nogavicah Polzele, je celjsko okrožno sodišče zapisalo v sklepu. Kot je razvidno iz objave na spletni strani Ajpesa, tudi Polzelina lastna drobnoprodajna mreža posluje dobro, tako da lahko družba delo nadaljuje, če bo kolekcijo zimskih nogavic v naslednjih tednih uspešno nadomestila z novo kolekcijo.

Sodišče je zapisalo še, da je kolekcija nogavic Polzela pomlad/poletje že pripravljena in predstavljena trgu. Po presoji sodišča bi ustavitev nadaljevanja proizvodnje, prodaje na drobno in debelo pomenila odstopanje od temeljnega načela zagotavljanja najboljših pogojev za poplačilo upnikov. Z nadaljevanjem poslovanja pa se po mnenju sodišča povečuje možnost prodaje Polzele kot poslovne celote.

Delo bo dobilo 50 nekdanjih delavcev Polzele
Hohnjec namerava v proizvodnji zaposliti okrog 50 nekdanjih delavcev Polzele, skupaj s prodajalkami v trgovinah pa naj bi zaposlitev dobilo 90 delavcev. Upravitelja je sicer skrbelo, ali bo dobil dovolj kadra, saj se je nekaj delavcev Polzele zaposlilo v nazarskem BSH-ju, preboldskem Odelu in žalskem Novem.

Pri podaji predloga o nadaljevanju proizvodnje je Hohnjeca skrbelo predvsem, ali bo imel dovolj denarja za financiranje proizvodnje. Napovedal je tudi ustavitev proizvodnje, če bo Polzela ustvarjala izgubo. Pogovorov o prodaji tovarne še ni začel, ker še ni izvedena cenitev podjetja, dogovarja pa se o najemu proizvodnje.

Trgovine bodo poslovale še naprej
Tovarna nogavic Polzela, ki je decembra lani pristala v stečaju, bo sicer poslovala še naprej. Okrožno sodišče v Celju je namreč 10. januarja dovolilo poslovanje 14 specializiranih trgovin Polzele po državi, prav tako je soglašalo s prodajo narejenih izdelkov na domačem trgu trgovskim verigam in prodajo narejenih izdelkov v tujino.

Sodišče je tudi dovolilo dobavo narejenih izdelkov komisionarjem, s katerimi ima Polzela sklenjene komisijske pogodbe. Stečajni upravitelj mora sicer do 10. februarja vložiti predlog za prodajo premoženja, ki se uporablja pri poslovanju, kot poslovne celote.