Za zdaj še ni znana časovnica gradnje novega plinovoda. Foto: Reuters
Za zdaj še ni znana časovnica gradnje novega plinovoda. Foto: Reuters

"Dogovorili smo se, da projekt Midcat zamenjamo z novim projektom ... ki bo povezal Pirenejski polotok s Francijo in s tem z evropskim energetskim trgom," je ob robu vrha Evropske unije v Bruslju sporočil predsednik španske vlade Pedro Sanchez.

Nova plinovodna povezava med Španijo in Francijo bo potekala pod morjem. Plinovod bo namenjen predvsem za pretok zelenega vodika, a bodo prek njega začasno dovolili tudi omejeno dobavo zemeljskega plina za prebroditev energetske krize v Evropi, je pojasnil portugalski premier Antonio Costa.

Po besedah španskega premierja je plinovod odgovor na pozive k solidarnosti v Evropi ob izsiljevanju ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sanchez je dodal, da se bodo voditelji treh držav znova srečali v kratkem in razpravljali o časovnici in višini investicije. Takrat naj bi ocenili tudi, kakšen bo prispevek posamične države k projektu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob dosegi dogovora dejal, da je nujno, da Evropa ostane združena.

V prvem četrtletju letošnjega leta je bila Španija takoj za ZDA pri napovedanih naložbah v projekte pridobivanja zelenega vodika. V osrednjem delu Španije tako gradijo največji obrat za zeleni vodik v Evropi. Foto: EPA
V prvem četrtletju letošnjega leta je bila Španija takoj za ZDA pri napovedanih naložbah v projekte pridobivanja zelenega vodika. V osrednjem delu Španije tako gradijo največji obrat za zeleni vodik v Evropi. Foto: EPA

Projekt MidCat se umika

Plinovod Midcat, o katerem so razpravljali več let in gradnjo katerega so prekinili leta 2017 iz finančnih razlogov, bi potekal iz Barcelone čez Pireneje in bi se v Barbairi na jugu Francije priključil na francosko omrežje. V Španiji je plinovod dokončan do 106 kilometrov južno od meje, v Franciji pa ga manjka približno 120 kilometrov.

Podporo projektu sta izrazili nemška in španska vlada, medtem ko so mu v Franciji nasprotovali in zatrjevali, da bo gradnja plinovoda potekala predolgo, da bi lahko ta prispeval k reševanju trenutne energetske krize. Medtem ko je Španija trdila, da bi lahko plinovod dokončali v letu dni, je Francija temu oporekala in trdila, da gre za večletni projekt.

Madrid in Lizbona sta novo plinsko povezavo videla kot bistveno za krepitev njune energetske neodvisnosti in izboljšanje energetskih povezav s preostankom Evrope. V EU-ju je bil projekt razumljen kot pomemben del krepitve evropskega energetskega trga.

Francija je projektu med drugim nasprotovala iz okoljskih razlogov, po besedah kritikov pa naj bi s tem tudi ščitila domačo jedrsko industrijo pred konkurenco. Na eni strani naj bi želela Francija dobavljati plin iz svojih štirih LNG-terminalov v Nemčiji, namesto da bi bila le tranzitna država za plin z juga, je pred kratkim pisal Politico. Na dolgi rok pa je računala tudi na prodajo vodika, ki bi bil izdelan z jedrsko energijo.

V času nasprotovanja Francije je Španija z Italijo preigravala idejo o plinovodski morski povezavi med državama.

Sorodna novica Tankerji za utekočinjen plin čakajo pred obalo, saj prostora v plinskih terminalih ni

Kopičenje plina na Pirenejskem polotoku

V Španiji se zaradi neobičajno toplega vremena in posledično zmanjšanega povpraševanja trenutno spopadajo s preobilico zalog plina, saj so vsa njena tri skladišča polna, šest plinskih terminalov pa polno zasedenih, zato pred njimi na morju čaka več deset tankerjev z utekočinjenim plinom (LNG).

Španija ima med vsemi državami v Evropski uniji največje zmogljivosti za uplinjanje LNG-ja, in sicer 33 odstotkov, in največje skladiščne zmogljivosti za LNG. Med glavnimi dobavitelji LNG-ja so ZDA in Nigerija, medtem ko plin prek plinovoda dobiva tudi iz Alžirije.

Kopičenje plina je na Pirenejskem polotoku privedlo do najnižjih cen v zadnjih šestih mesecih, k čemur je pripomoglo tudi pomanjkanje plinovodov, prek katerih bi lahko presežne količine plina dobavili v druge dele Evrope, kjer se soočajo z večjim povpraševanjem.