Stranka Levica si prizadeva, da bi trgovine ob nedeljah ostale zaprte tudi po epidemiji. Foto: Reuters
Stranka Levica si prizadeva, da bi trgovine ob nedeljah ostale zaprte tudi po epidemiji. Foto: Reuters

Vlada je v ponedeljek presodila, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, predlog zakona, ki ga je vložila Levica, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ-ju. Poleg tega meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj.

Na to se je že odzval koordinator Levice Luka Mesec, ki je odločitev vlade označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janez Janša, ki je podporo izrazil tudi na Twitterju.

Iz poslanske skupine SDS so danes sporočili, da kljub nenaklonjenosti vlade zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh podpirajo. Dodali so, da bodo stališče poslanske skupine do predloga Levice predstavili v sredo na prvi obravnavi v DZ-ju.

V Levici se sklicujejo na anketo Sindikata delavcev v trgovini

Po mnenju koordinatorja Levice, ki računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu, so ljudje v koronakrizi spoznali, da lahko nakupe opravijo tudi v drugih dneh oz. za to ne potrebujejo nedelje. Po njegovih besedah sicer Trgovinska zbornica Slovenije in številni lobisti pravijo, da je ukrep v škodo delavcem, ki želijo v nedeljah delati zaradi dodatkov.

A v Levici opozarjajo na anketo Sindikata delavcev v trgovini Slovenije med njihovimi člani, ki kaže, da več kot 90 odstotkov zaposlenih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. "To pomeni, da si želijo nedeljo kot prosti dan, ne glede na to, da jih lastniki trgovin poskušajo podkupiti z dodatki," je danes dejal Mesec.

Trgovinska zbornica Slovenije opozarja na upad dohodka, ki bi ga povzročilo zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Foto: Reuters
Trgovinska zbornica Slovenije opozarja na upad dohodka, ki bi ga povzročilo zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Foto: Reuters

Trgovinska zbornica odločno proti

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije je prejšnji teden izrazil odločno nasprotovanje predlogu, saj bi morali po njihovem mnenju v trenutnih razmerah spodbujati porabo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske dejavnosti, so opozorili in dodali, da je v časih, ko je treba vsa prizadevanja usmeriti v doseganje gospodarske rasti, potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Kot opozarja zbornica, je od trgovinske dejavnosti odvisno veliko delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 odstotkov vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni tudi do 10-odstoten upad prometa, so izračunali in vse deležnike pozvali, naj razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale.

Kaj bo s trgovinami ob nedeljah?