Pobudo za oceno ustavnosti zakona o holdingu je vložilo Združenje sveta delavcev in še dva pobudnika, ker naj ne bi omogočal sodelovanja delavcev pri upravljanju. Šušteršič v tem ne vidi nobene protiustavnosti. Foto: BoBo
Pobudo za oceno ustavnosti zakona o holdingu je vložilo Združenje sveta delavcev in še dva pobudnika, ker naj ne bi omogočal sodelovanja delavcev pri upravljanju. Šušteršič v tem ne vidi nobene protiustavnosti. Foto: BoBo

PS predlaga Andreja Cetinskega, NSi Jovana Lukovca, DL Mirka Mušiča, DeSUS Andreja Polenca, SLS Marka Smoleta in SDS Aleša Štrancarja.

Andrej Cetinski je kot poslovni svetovalec že desetletja aktiven v gospodarstvu, med drugim v podjetjih, kot sta Sava in Elektronček. Že v času vlade Staneta Kavčiča so v podjetju, kjer je bil zaposlen, uvedli obliko delavskega lastništva. Njegovo področje so poslovna učinkovitost, poslovna uspešnost, prestrukturiranje in strateški kontroling. Pogosto se posveča tudi vprašanju upravljanja z državnimi naložbami v gospodarstvu oziroma.

Lukovac je finančni strokovnjak, nekdanji direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in bivši predsednik uprave borzno-posredniške hiše Medvešek Pušnik, trenutno pa je tudi nadzornik Zavarovalnice Triglav.

Mušič je svetovalec, podjetnik in menedžer. Je lastnik družbe za svetovanje poslovodstvom Venture Consulting. Je tudi neizvršni direktor v upravnem odboru IT-družbe Halcom in predsednik upravnega odbora ter večinski lastnik družbe Kalček. Poleg tega je aktiven član Slovensko-nemške gospodarske zbornice in član upravnega odbora Zbornice za Management Consulting Slovenije.

Polenec je bil dolgoletni prvi mož kranjskega Iskratela in tudi eden njegovih večjih lastnikov, prej pa je bil dolgo na vodilnih delovnih mestih v družbi Iskra Commerce. Leta 2003 je prejel tudi nagrado manager leta, s čela Iskratela pa se je umaknil na začetku lanskega leta.

Smole je regionalni direktor Svetovne konzularne federacije predsednik slovenskega konzularnega zbora ter častni konzul Sejšelov v Sloveniji. Je tudi ustanovitelj in član uprave investicijske družbe AC Investment.

Aleš Štrancar pa je javnosti najbolj znan kot uspešen in prodoren podjetnik. Je lastnik in direktor primorskega visokotehnološkega podjetja BIA Separations. Je tudi prejemnik nagrade podjetnik leta za 2005.

Finančni minister Janez Šušteršič je danes v Bruslju v odzivu na pobudo za oceno ustavnosti zakona o Slovenskem državnem holdingu povedal, da ne verjame, da bo ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakona o holdingu, saj je tudi v odločitvi o referendumu o tem vprašanju poudarilo njegovo nujnost.

Slovenski državni holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov. Enega med njimi predlaga komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov štiri predlaga vlada, od tega enega na predlog Ekonomsko-socialnega sveta, in štiri poslanske skupine. DZ bo glasoval o vsakem kandidatu posebej, imenoval pa jih bo z absolutno večino.

Rok za vložitev predlogov za nadzornike holdinga se izteče 28. januarja, mandatno-volilna komisija DZ-ja pa je pred časom sklenila, da bi morale poslanske skupine kandidate za nadzornike predlagati do prejšnjega petka.