Poštarji opozarjajo na nevzdržne delovne razmere. Foto: BoBo
Poštarji opozarjajo na nevzdržne delovne razmere. Foto: BoBo

Delovne razmere so namreč nemogoče, sodelavci odhajajo, novih poštarjev pa ni in ni. Številne so tudi bolniške odsotnosti, nenavadno veliko je tudi poškodb pri delu. "Vsak dan je na bolniškem dopustu 230 delavcev, ko so poslabšane delovne razmere, tudi 400 do 500," je pojasnil Saša Gržinič s Sindikata poštnih delavcev.

Vsak dan je na bolniškem dopustu 230 delavcev, ko so poslabšane delovne razmere, tudi 400 do 500.

Sindikalist Saša Gržinič

Da so bolniški staleži posledica preobremenjenosti, ugotavljajo tudi izvedenci medicinske stroke. Ti za posameznike, ki opravljajo terensko delo, priporočajo več odmorov za počitek, a se poslovodstvo pošte za to kaj prida ne zmeni.

Ker je v danih okoliščinah stavka tako rekoč vprašanje časa, je poslovodstvo pohitelo s predlogom sporazuma, da bi delavcem povišali regres in potne stroške, v zameno pa bi se ti odpovedali sindikalnemu boju. "Denar je zadnji, prvo bi moralo biti zdravje, zdravja ne bomo mogli kupiti, ne glede na to, koliko denarja nam bodo dali," pa je dejal sindikalist Matjaž Blažina.

Na Pošti Slovenije v pisnem pojasnilu pravijo: da si s socialnimi partnerji prizadevajo najti skupni jezik, hkrati pa morajo upoštevati pričakovanja lastnika po čim višji donosnosti. Ali stavka DA ali NE, bo znano prihodnji teden, ko bodo na mizi tudi izidi interne ankete med člani sindikata.

Poštarji se pripravljajo na stavko.