Zaradi koronakrize imajo v Postojnski jami 83-odstotni padec obiska. Foto: BoBo
Zaradi koronakrize imajo v Postojnski jami 83-odstotni padec obiska. Foto: BoBo

Predsednik uprave Marjan Batagelj je razloge za odpuščanje včeraj pojasnjeval prvi polovici zaposlenih, preostalim pa danes dopoldne, je za Radio Slovenija poročala Sabrina Mulec.

Koliko ljudi bo ostalo brez službe, bodo pri jami vedeli šele po opravljenem točkovanju, saj bi radi ohranili zdravo jedro družbe in po koncu krize čim prej vzpostavili tako poslovanje, kot je bilo pred krono. "Najtežje pri tem odpuščanju je meni, ki sem 10 let gradil to ekipo, in kdor koli nas zapusti, je nepogrešljiv."

V zadnjih mesecih je namreč število obiskovalcev jame in ostalih znamenitosti, s katerimi družba upravlja, upadlo za več kot 80 odstotkov, negotova pa je tudi prihodnost. Lani je bilo obiskovalcev skoraj 900.000, letos jih je 140.000.

Batagelj vsem, ki bodo ostali brez službe, obljublja za 10 odstotkov večje odpravnine od zakonsko predpisanih in prednost pri zaposlovanju po koncu krize. "Vsem bomo ponudili možnost zaposlitve v zimski sezoni v Cerknem ali v Vili Planinki," je napovedal Batagelj. Prepričan je, da bi k izhodu iz krize pripomoglo, če bi država omogočila koriščenje turističnih bonov tudi za ogled turističnih znamenitosti, je še poročal Radio Slovenija.

Po besedah regijske sekretarke ZSSS-ja Irene Jaklič Valenti si želijo pogovore z upravo nadaljevati. Doreči nameravajo merila za odpuščanje. Jaklič Valentijeva iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je poudarila, da o številu predvidenih odpuščanj ne želi ugibati, saj si tako sindikat kot vodstvo Postojnske jame prizadevata, da bi jih bilo čim manj. "Sindikat pričakuje, da bomo skladno z zakonodajo po merilih programa za presežne delavce dobili točkovanje in na podlagi tega tudi izračune predvidenih odpuščanj," je dejala.

Kot je dodala, sta se na dosedanjih srečanjih obe strani zavezali, da morajo biti ob točkovanju upoštevani tudi socialna merila. "Zdaj si mi želimo še enega ali več srečanj z vodstvom, da dodelamo merila po programu. Imamo nekaj predlogov za dopolnitve, med drugim bi dorekli morebiti višje odpravnine od z zakonom določenega minimuma," je dodala sindikalistka.
Po njenih besedah je vodstvo na njihovo željo tudi zapisalo, da bodo imeli vsi izobraženi in usposobljeni kadri pri ponovni vzpostavitvi prometa prednost pri zaposlovanju. "Mi upamo, da se bodo v tem delu zapisanega držali," je dejala Jaklič Valentijeva.

Čakajoč na državne ukrepe

Vse bo sicer odvisno tudi od razvoja dogodkov v naslednjih tednih in mesecih, je še poudarila. "Čakamo, ali bo država morebiti ukrepe podaljšala oz. turistične bone v panogi razširila. Trenutno je Postojnska jama edino podjetje v panogi turizma, ki je absolutno že v startu izpadlo iz sistema turističnih bonov, in seveda so posledice tu," je dejala.

Opozorila je tudi, da je bil jesenski in decembrski obisk vezan predvsem na skupine iz tujine in na projekt jaslic, ki pa je letos še v zraku "oz. se bojijo, da ga bo pod takšnimi pogoji nemogoče organizirati".

Iz Postojnske jame so v sredo sporočili, da letos opažajo 83-odstotni upad obiska in da bodo morali za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti poslovanja kot skrajni ukrep "odpustiti večje število delavcev.