Lani je povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1.639 evrov, žensk pa 1.550 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Lani je povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1.639 evrov, žensk pa 1.550 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Ženske so torej v povprečju na mesec zaslužile 89 evrov manj kot moški. Najmanj razlik med plačami moških in žensk je bilo v dejavnosti poslovanja z nepremičninami, in sicer le 28 evrov v korist moških (zaslužili so 1,7 odstotka več kot ženske), ženske pa so več od moških na mesec zaslužile v dejavnostih gradbeništva (16,4 odstotka več), v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (12,5 odstotka več) ter v dejavnosti promet in skladiščenje (12,3 odstotka več).

Pri tem je treba upoštevati, da so bile ženske v teh dejavnosti v manjšini, a so večinoma opravljale bolje plačana dela, pojasnjuje Statistični urad Republike Slovenije. V teh dejavnostih so bile ženske v manjšini, vendar so pretežno opravljale bolje plačana dela.

Najmanj razlik med plačami so v SURS-u ugotovili v statistični regiji jugovzhodna Slovenija (1,1 odstotka oz. 17 evrov v korist žensk), najvišjo razliko pa v gorenjski statistični regiji, kjer so ženske v povprečju zaslužile 10,6 odstotka oz. 174 evrov manj od moških.

Pri zaposlenih z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo so bile povprečne bruto plače lani v zasebnem sektorju za štiri odstotke višje od tistih z enako izobrazbo v javnem sektorju. Zaposleni v javnem sektorju s srednješolsko izobrazbo so imeli za 11,7 odstotka višje povprečne bruto plače od zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo.

Polovici zaposlenih na mesec manj kot 1.311 evrov bruto
Lani je imela polovica zaposlenih povprečno mesečno bruto plačo nižjo od 1.311 evrov, so na podlagi začasnih podatkov letne strukturne statistike plač, ki temelji na obstoječih administrativnih virih, ugotovili statistiki SURS-a.