Požar se sprašuje, kdo bo v naši državi zaščitil opeharjene podizvajalce. Foto: BoBo
Požar se sprašuje, kdo bo v naši državi zaščitil opeharjene podizvajalce. Foto: BoBo

Predsednik Društva podizvajalcev Mirko Požar je na novinarski konferenci pojasnil dogajanje na sestanku z Družbo za avtoceste (Dars).

Podizvajalci preklicali nadaljnje sestanke
Vodstvo Darsa bi namreč moralo v naslednjih dneh skupaj s podizvajalci pregledati dokumentacijo, ki so jo ti posredovali Darsu in v kateri so družbo za avtoceste opozarjali na neplačevanje glavnih izvajalcev, vendar se to očitno za zdaj ne bo zgodilo.

Kot je pojasnil Požar, naj bi Dars na sestanek poslal osemčlansko komisijo, ki ni imela nikakršnih pooblastil vodstva Darsa in ki po njegovih besedah ni hotela voditi niti zapisnika sestanka. Podizvajalci v takšen neformalni sestanek niso privolili, preklicali pa so tudi vse prihodnje sestanke in ob tem Darsu sporočili, da so se pripravljeni sestati le v okviru dogovora, ki je že bil dosežen med podizvajalci in Darsom.

Si je Duhovnikova premislila?
Požar je dejal, da je predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik pred časom pokazala pripravljenost za rešitev položaja podizvajalcev, zdaj pa očitno ni več tako. Iz tega po njegovem izhaja, da za Darsom stoji vlada, banke ali pa nekdo drug, ki ne dovoli, da bi prišlo do poplačila podizvajalcev.

"Pozivamo vlado in ministra za promet Patricka Vlačiča, da nemudoma stori vse tiste ukrepe, ki so potrebni, da se zaščiti podizvajalce pred propadom, saj je ogroženih 30 podizvajalcev, 500 delovnih mest in celo 900 milijonov evrov kohezijskih sredstev. Če vlada Boruta Pahorja ne bo tega presekala, bomo avtoceste preplačali štirikrat," je poudaril.