"To je skrajno nedopustno, mislim, da bi to moralo biti kaznivo," pravi Boris Frajnkovič sekretar dejavnosti kmetijske in živilske industrije, ZSSS, o spornih pogodbah. Foto: MMC RTV SLO

Predvidevam, da je naročnik tisti, ki agenciji reče, pod kakšnimi pogoji hoče najeti delavce.

Sindikalist Gregor Cerar
327 evrov za mesec dela v Žitu?

V Sloveniji delodajalci že vrsto let za zaposlovanje uporabljajo zaposlitvene agencije, s čimer skušajo znižati stroške dela. Tudi v skupini Žito najemajo delavce prek več agencij. Nazadnje so se za sodelovanje dogovorili z agencijo, ki je Žitu ponudila - kot so zapisali - cenovno sprejemljiv predlog. Po njem naj bi agencijski delavci - Slovenci - za mesec dni dela v mariborski proizvodni enoti Žita prejeli le 327 evrov in 20 centov bruto.

Pogodba 'vzemi ali pusti'
Sindikati takšno pogodbo o delu ocenjujejo kot začetek hudo nevarne prakse in kot načrtno ustvarjanje novodobnih sužnjev. O kršitvi delovnopravne zakonodaje so že obvestili inšpektorat. "Povprašal sem, ali mislijo resno s to pogodbo, in dobil odgovor, da so to dali ljudem na voljo v smislu 'vzemi ali pusti'," pojasnjuje mariborski sekretar Zveze svobodnih sindikatov Gregor Cerar.

Žito: V pogodbe nimamo vpogleda
Pogodba je delno napisana v slovaškem jeziku, nekateri členi so dopisani kar ročno. V Žitu pred kamero niso želeli. V sporočilu za javnost so zapisali, "da so pogodbe med agencijo in najetimi delavci izključno stvar bilateralnega in zaupnega odnosa, zato v te pogodbe nimajo vpogleda".

"Vsak bi se moral obrniti na sindikat ali inšpektorat"
Za vse - tudi najete oziroma agencijske - delavce v Sloveniji velja slovenska zakonodaja, opozarjajo sindikati. Minimalna plača v Sloveniji znaša 763 evrov bruto mesečno in nihče - niti zaposleni v agencijah - ne sme imeti nižje plače. Med najspornejšimi členi v pogodbi je tudi tisti, po katerem naj bi delavci opravili do 250 nadur mesečno. Slovenska zakonodaja dopušča le 170 nadur letno oziroma 230 na leto s soglasjem.

Zato Cerar meni, da so takšne pogodbe nične, tudi če so jih delavci podpisali. "Vsak bi se moral obrniti na sindikat ali inšpektorat," dodaja.

Da v Žitu ni vse, kot bi moralo biti, dokazuje tudi podatek, da je mariborsko enoto podjetja delovni inšpektorat pred dvema letoma oglobil s skupno 6.000 evri, ker so nekateri delavci delali več kot 16 ur na dan.

Predvidevam, da je naročnik tisti, ki agenciji reče, pod kakšnimi pogoji hoče najeti delavce.

Sindikalist Gregor Cerar
327 evrov za mesec dela v Žitu?