Japonci naj bi bili najbolj neprespan narod na svetu. Foto: Radio Maribor/Gerelt
Japonci naj bi bili najbolj neprespan narod na svetu. Foto: Radio Maribor/Gerelt

Premalo spanca naj bi Japonsko stalo okoli 120 milijard evrov letno, in japonska podjetja ‒ še posebej tehnološka ‒ se ukvarjajo z odpravljanjem t. i. spalnega dolga.

Britanski časopis Guardian je kot primer predstavil podjetje Nexbeat, ki ponuja dremež kot del plačanega delovnega časa. Pripravilo je dve "strateški spalni sobi", opremljeni za kakovostnejši počitek. Sta aromatizirani, zvočno izolirani in opremljeni z ležišči in kavči. V njih so prenosni telefoni, računalnik in podobno prepovedani.

Več o spanju

Nextbeat je zaposlene še pozval, naj se domov opravijo najpozneje ob 21. uri in ne pretiravajo z delom prek rednega delovnega časa.

Na Japonskem namreč poznajo izraz karoši, smrt zaradi zgaranosti.

Metode podjetij so različne, poroča Guardian. V družbi Crazy, načrtovalcu porok, lahko zaposleni, ki spijo več kot šest ur, pridobivajo posebne kreditne točke. Te unovčijo za malico v menzi. Dolžino spanja preverjajo s telefonsko aplikacijo.

Japonci v povprečju spijo 6 ur in 35 minut, kar 45 minut manj od mednarodnega povprečja ali najmanj sploh.

Japonska delovna kultura nasploh dopušča dremež na delovnem mestu, t. i. inemuri. Zaposleni si lahko privošči kratek oddih, npr. tako, da položi glavo na mizo. To jemljejo kot znak delovne vneme in pripadnosti podjetju.