Nagrade GZS-ja za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke so slovenski gospodarski oskarji, saj so najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji, so se pohvalili v GZS-ju. Foto: BoBo
Nagrade GZS-ja za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke so slovenski gospodarski oskarji, saj so najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji, so se pohvalili v GZS-ju. Foto: BoBo
Miro Cerar
Vlada ravno z namenom izboljšanja pravnega in poslovnega okolja pripravlja številne ukrepe, namenjene spodbujanju rasti in razvoju podjetij, s tem pa večanju konkurenčnosti gospodarstva, je pojasnil Cerar. Foto: BoBo
Nagrada GZS tudi preiskovanemu Petriču

Skupaj z ministri in poslanci bom storil vse, kar zmorem, da Slovenijo v prihodnjih mesecih in letih spodbudim k odprtosti in nadaljnji rasti," je na podelitvi nagrad GZS-ja obljubil Miro Cerar.

Premier je ob podelitvi nagrad gospodarske zbornice zbrane opomnil, da nas pozitivni trendi, ki smo jim priča v zadnjih tednih, ne smejo uspavati, ampak nas morajo spodbuditi k delovanju. Da bi se pozitivni trendi lahko nadaljevali, pa je nujno zagotavljati nekatere osnovne pogoje, kot so politična stabilnost, učinkovita in delujoča pravna država ter stabilno, predvidljivo in privlačno poslovno okolje, je poudaril Cerar.

Vlada ravno z namenom izboljšanja pravnega in poslovnega okolja pripravlja številne ukrepe, namenjene spodbujanju rasti in razvoju podjetij, s tem pa večanju konkurenčnosti gospodarstva. Med njimi je Cerar izpostavil dejavnosti za krepitev in poglabljanje enotnega trga EU-ja, ki je ključni ustvarjalec delovnih mest, odpravo administrativnih bremen ter deregulacijo poklicev in dejavnosti tam, kjer za to ni javnega interesa.

"Izboljšali bomo možnosti dostopa do virov financiranja, pri čemer bomo zagotovili dodatna sredstva za zagotovitev ugodnih, predvsem povratnih virov financiranja, ki bodo imeli pozitiven vpliv tako na zagotavljanje potrebnih sredstev za delovanje podjetij, kakor tudi na spodbujanje investicij," je napovedal Cerar.

Posebna pozornost bo, kot je dejal, namenjena tudi ukrepom za dvig konkurenčnosti slovenskega turizma in povečanje obsega turistične dejavnosti, s poudarkom na trajnostnem razvoju.

Spodbujanje tujih naložb
Med prioritetami te vlade so tudi spodbujanje internacionalizacije in privabljanje tujih investitorjev ter podpora in odpiranje poti slovenskemu gospodarstvu pri prodiranju na nove trge. V medresorskem usklajevanju je, kot je pojasnil Cerar, že program spodbujanja internacionalizacije 2015-2020, podpora pa bo usmerjena predvsem v razvoj poslovnih modelov, povezanih s poslovnim in regionalnim partnerstvom.

Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič pa je ob čestitki nagrajencem prisotne politike in predstavnike vlade pozval, da trenutno gospodarsko rast izkoristijo kot priložnost za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Nagrajencem je čestital tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem opomnil, da je sreča na strani pogumnih.

Kdo so nagrajenci?
Tokratni prejemniki nagrad so sicer nekdanji predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič, direktor Gen energije Martin Novšak, direktorica Plastike Skaza Tanja Skaza, že pokojni direktor družbe Agito Miroslav Brus, direktor družbe Radgonske gorice Gornja Radgona Borut Cvetkovič, direktor podjetja Tehnos iz Žalca Anton Kisovar ter direktor in tehnični direktor družbe Keko - Oprema iz Žužemberka Anton Konda in Jože Štupar.

Nagrada GZS tudi preiskovanemu Petriču