Bratušek bi rada videla, da francoska podjetja kupujejo slovenska. Foto: Reuters
Bratušek bi rada videla, da francoska podjetja kupujejo slovenska. Foto: Reuters
Francozi se ogrevajo za nakupe v Sloveniji

"Konec koncev je treba priznati, da kar nekaj uspešnih naložb Francija že ima v Sloveniji," je dejala predsednica vlade. Na investicijski konferenci, kjer je predsednica vlade francoskim podjetjem predstavljala priložnosti za vlaganja v Sloveniji, je sodelovalo več kot 20 vodilnih menedžerjev iz svetovno priznanih francoskih podjetij.

Po mnenju predstavnika združenja podjetij Medef Charlesa Paradisa, je konferenca dokaz, da je zanimanje francoskih podjetij za vlaganja v Sloveniji "ogromno". Vlagatelje sta sicer najbolj pritegnila letališče Ljubljana in Adria.

Predsednica vlade je sicer na konferenci izrazila prepričanje, da gre za pomemben korak h krepitvi poslovnih vezi med Slovenijo in Francijo. Obenem pa je poudarila, da bo Slovenija privatizacijo izvedla s transparentnimi razpisi, prednost pa bodo imeli strateški partnerji z namenom dolgoročne prisotnosti v državi in z dobrimi načrti za medije.

Slovenija in Francija bi krizo reševali enako
Premierka se je srečala s predsednikom Francoisom Hollandom. Po srečanju je dejala, da Francija in Slovenija enako gledata na reševanje krize. Državi se strinjata tudi o nujnosti uspešnega zagona bančne unije.

"Znova sem potrdil zaupanje Francije v slovensko gospodarstvo in v proces čiščenja finančnega sektorja," pa je po srečanju poudaril Hollande in slovenske načrte za ureditev javnih financ označil kot "pogumne".

Hollande je sicer že aprila ob obisku predsednika Boruta Pahorja izrazil zaupanje v Slovenijo. Tedaj je dejal, da popolnoma verjame, da bo Slovenija sama rešila svoje težave, torej uredila bančni sektor in javne finance ter izboljšala konkurenčnost.

Bratušek in Holland o slovenski finančni stabilnosti
Kot je dejal francoski predsednik, je bila finančna stabilnost Slovenije ena treh točk današnjega pogovora s slovensko premierko v Elizejski palači. Druga točka je bilo dvostransko sodelovanje med državama, ki je po njegovih besedah "odlično" in bo v prihodnje prineslo krepitev francoskih investicij v Sloveniji v sklopu načrta privatizacije.

Predsednik in premierka pa sta govorila tudi o decembrskem vrhu EU-ja. Hollande je izpostavil željo, da vrh prinese dogovor o nadaljnji gradnji bančne unije, o skupnem okviru za reševanje morebitnih bančnih težav in dokapitalizacij bank.

Francozi se ogrevajo za nakupe v Sloveniji