Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po navedbah vodstva Premogovnika Velenje je Asmir Bećarević kršil navodila svoje osebne zdravnice o ravnanju med bolniškim staležem, so sporočili iz SDRES-a.

Bećarević je bil v petek na zagovoru v postopku redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki pa se ga poslovodstvo Premogovnika Velenje ni udeležilo. Že v ponedeljek mu je odpoved pogodbe o zaposlitvi predal detektiv. Detektiva je rudnik najel že poleti, da je Bećarevića med dolgotrajno bolniško odsotnostjo zasledoval in dokumentiral njegove izhode in gibanje, so izpostavili v sindikatu.

Vodstvo rudnika mu je očitalo opravljanje vsakdanjih dejavnosti, kot je npr. obisk trgovine ali banke, predvsem pa sindikalnih dejavnosti, ki jih je Bećarević v skladu s svojimi zdravstvenimi zmožnostmi vestno opravljal še naprej. Med drugim si je tako prizadeval za pravico do dostojne malice z zbiranjem podpisov na peticiji in dvakrat podal izjavo za javnost v imenu SDRES-a, so zapisali.

"Pri tem še enkrat poudarjamo, da je imel v tem času z zdravniškim potrdilom odobrene neomejene izhode, te dejavnosti pa niso v ničemer ovirale njegovega okrevanja oz. imele negativnega vpliva na njegovo zdravje, kot je to zmotno interpretiral delodajalec. Kvečjemu je na njegovo zdravstveno stanje negativno vplivalo to, da mu je delodajalec s svojimi ravnanji preprečil opravljanje sindikalnega dela in štiriurnega delovnika, poleg vseh drugih pritiskov nanj, kot sta zasledovanje in navsezadnje vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi prek detektiva po skoraj 25 letih dela v podjetju," so kritični v SDRES-u.

Bećareviću je bila tako vročena odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, po kateri zaposlenemu ne pripadata niti odpravnina niti nadomestilo za brezposelnost. V SDRES-u so prepričani, da je odpoved neutemeljena, krivična in izvedena zgolj "kot kazen za vztrajnega, pogumnega sindikalista, ki je preglasno opozarjal na vse krivice in kršitve pravic, ki so se dogajale in se dogajajo".

SDRES bo, kot so zapisali, uporabil vsa pravna sredstva, da se popravi nastala krivica in vzpostavi prejšnje stanje. Uporabili bodo tudi različne sindikalne dejavnosti in odgovorne kazensko preganjali za povzročeno škodo njihovemu predstavniku, sindikatu, pa tudi podjetju, so napovedali.

Sindikat je v teh dneh prejel številna pisma podpore drugih sindikatov, ki so se v preteklosti srečali s podobnimi potezami delodajalcev. "Tovrstne prakse so se dogajale, in kot dokazuje Bećarevićev primer, se še dogajajo prepogosto, zato je temu treba narediti konec," so zapisali.

Direktorji morajo prevzeti odgovornost in po mnenju SDRES-a bi bila nujna sprememba zakonodaje v smeri, da v primeru dokazane nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi stroške postopkov in vse nastale škode, povezane s postopki, tako materialne kot nematerialne, nosijo direktorji kot fizične osebe, in ne podjetje.

Podporo Bećareviću so izrekli v Slovenski zvezi sindikatov Alternativa, Sindikatu policistov Slovenije, Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, Sindikatu poštnih delavcev in Konferenci sindikatov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Vsi so pozivali vodstvo Premogovnika Velenje k preklicu vseh postopkov zoper Bećarevića.

Napete razmere v Premogovniku Velenje