Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obenem potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope. Kot so za Slovensko tiskovno agencijo še povedali v Premogovniku Velenje, nabavni postopki še potekajo, zato več informacij ne morejo posredovati.

Zaradi varčevanja s premogom je trenutno zaustavljen šesti blok Teša, zaustavitev bo trajala najmanj do sredine novembra. Šoštanjsko termoelektrarno so začasno izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj.

Sorodna novica V Tešu poskusno kurjenje indonezijskega premoga

Razlog za pomanjkanje premoga za delovanje elektrarne tiči v ponavljajočih se geomehanskih težavah Premogovnika Velenje in posledicah prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po načrtovanem koncu odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je vlada zato odločila, da je treba premog v Teš uvažati, dokler Premogovniku Velenje izkopa ne bo uspelo zvišati na zadovoljivo raven.

Teš je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja opravil postopke testiranja 10.000 ton indonezijskega premoga. Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog so pokazali, da je premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen.

Teš testira tudi pet drugih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Ko bo test posamezne vrste premoga končan, bo Teš Premogovniku Velenje predstavil elaborat z rezultati testiranja.

Zaton premogovništva v Sloveniji?