Odločitev Petrolovega direktorja Janeza Lotriča, da proda skoraj vse delnice Petrola, ni vplivala na ceno našega naftnega trgovca. Foto: RTV SLO
Odločitev Petrolovega direktorja Janeza Lotriča, da proda skoraj vse delnice Petrola, ni vplivala na ceno našega naftnega trgovca. Foto: RTV SLO
Krkina tovarna v Sloveniji
Promet je bil visok le z delnicami Krke. Foto: RTV SLO
Indeks Nasdaq je za pol odstotka zdrsnil z letošnjega vrha. Foto: RTV SLO

Sicer pa je Žito doseglo 30.000 SIT. Gre za triodstotno spremembo, veselje pa splahni ob pogledu na le tri sklenjene posle.

Promet je bil visok samo s Krko, saj je dosegel 166 milijonov SIT. Krka je dan končala pri 78.699 SIT (+0,6 odstotka), kar je največ v zadnjem mesecu.

Tudi Istrabenz in Intereuropa sta pridobila več kot pol odstotka.

Odločitev Petrolovega direktorja Janeza Lotriča, da proda skoraj vse delnice Petrola (770 delnic, obdržal jih je le devet), ni vplivala na ceno našega naftnega trgovca. Borznike je odločitev presenetila. Predsedniki uprave le izjemoma prodajajo delnice svojega podjetja, ponavadi pa je to slab signal za delniški trg. V tokratnem primeru je Petrolov enotni tečaj ostal skoraj nespremenjen (+0,05 odstotka), torej tik nad 62 tisoč SIT. Simbolično dražje so tudi delnice Mercatorja in Gorenja.

Slovenski borzni indeks (4.440 točk) se je zvišal za 0,2, indeks PIX (4.187 točk) pa za 0,1 odstotka. Na prostem trgu omenimo padec Aktive investa za 2,6 odstotka, na 19.941 SIT.

Vlagatelji padli na realna tla
V ZDA se je teden začel negativno, potem ko je največja bančno-finančna skupina na svetu Citigroup v drugem četrtletju ustvarila manj dobička od napovedi, kar je ohladilo (pre)visoka pričakovanja vlagateljev. Sedemtedenski borzni vzpon se je tako prekinil. Indeks Dow Jones (10.574 točk) se je znižal za 0,6 odstotka, delnice Citigroupa pa so padle za tri odstotke. Indeks Nasdaq (2.144 točk) je za pol odstotka zdrsnil z letošnjega vrha, doseženega v petek. Po trgovanju je IBM objavil dobre četrtletne rezultate poslovanja.

Tudi v Evropi so ponedeljek končali v rdečih številkah. Razočaral je nizozemski Philips, katerega delnice so zdrsnile za 2,6 odstotka. Indeks FTSEurofirst 300 je izgubil 0,25 odstotka in je s 1.160 točkami slab odstotek pod četrtkovim triletnim vrhom, vendar še vedno 11,4 odstotka nad vrednostjo z začetka leta. Torkovo dopoldne je bilo na stari celini negotovo. Evro je padel pod 1,20 dolarja.