Prevent Global je dobil novo upravo. Foto: MMC RTV SLO
Prevent Global je dobil novo upravo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Meh
Borut Meh je Prevent Global vodil od septembra 2007. Foto: MMC RTV SLO

Do sporazumnega prenehanja mandata Meha je prišlo zaradi konceptualnih razhajanj med nadzornim svetom in uprave, ki pa ima po navedbah iz družbe "globlje ozadje v razhajanju dveh največjih delničarjev, ki sta kapitalsko in poslovno povezana".

S prenehanjem Mehovega mandata se je končal tudi mandat dosedanjega člana uprave Matjaža Marovta, decembra pa je mandat sporazumno potekel članici uprave Roziki Glasenčnik. Novi predsednik uprave Majcen je takoj po nastopu funkcije predlagal, da član uprave postane Dušan Zakeršnik. Majcen, po izobrazbi pravnik, je do zdaj opravljal vodstvene naloge v Gorenju, Emona Commerceu, Drogi, Lami Dekani in Straregei.

Izglasovani sklepi še poglobili spor
Že omenjena trenja med največjima lastnikoma Prevent Globala Jankom Zakeršnikom in Nijazom Hastorjem so vrhunec dosegla na decembrski seji, ko je Zakeršnik izglasoval svoje predloge sklepov, med drugim, da mora uprava podjetja v luči tržnih in finančnih sprememb pripraviti novo poslovno in finančno strategijo ter da ne more odprodati deležev v Preventovih družbah brez soglasja skupščine. Hastor je nato pod vprašaj postavil Zakeršnikov večinski delež v družbi in s tem povezane glasovalne pravice, pozneje pa zadevo prijavil uradu za varstvo konkurence.

Janko Zakeršnik (Dušan Zakeršnik je njegov sin) ima skupaj s svojim podjetjem Eurocity v lasti 52,14 odstotka Preventa Globala, Hastor pa skupaj s Preventom Halogom in TBP-jem 45,44-odstotni delež. 1,18 odstotka družbe je v lasti nekdanjega direktorja Jožeta Kozmusa, 1,24 odstotka družbe pa je v lasti malih delničarjev.

A. M.