Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ob določitvi nedavno sprejetega pravilnika to pomeni, da bo od 31. oktobra pri nakupu svežega mesa zagotovljena sledljivost količin mesa slovenskega izvora od kmeta do izdanega računa kupcem v maloprodaji. Uvedba masnih bilanc, torej količinska sledljivost, ki bo pomenila konec potvarjanja izvora mesa, je bila tudi ena od protestnih zahtev kmetov.

Pravilnik določa, da morajo trgovci pri svežem mesu slovenskega izvora s 1. novembrom letos v maloprodaji na računu to označiti z oznako SI – slovensko poreklo pomeni, da je država rojstva, reje in država zakola ter v primeru govejega mesa tudi država razseka Slovenija.

Zadružna zveza Slovenije je za svoje člane v tem tednu že pripravila izobraževanja. "Želimo doseči, da bo kmet pošteno plačan, potrošnik pa informiran, kaj kupuje, kaj je," je dejal predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič.

Kot posledico uvedbe masnih bilanc pričakujejo stabilizacijo pridelave v Sloveniji ter krepitev pogodbenih odnosov. Za zdaj še ni jasno, katero domačo proizvodnjo bodo trgovci z naročili podprli, prodajo mesa živali, ki so bile v Sloveniji spitane z oznako 3xSI, ali predvsem tiste, ki so bile tudi skotene v Sloveniji z oznako 4xSI, in kako se bodo prilagodili trgovci.

"Mi se moramo prilagoditi tako, da imamo dvojno zalogo. To sta zdaj za nas dva izdelka. Prej je bil izdelek svinjsko pleče eden, včasih je imel poreklo tujina, včasih pa Slovenija. Zdaj sta to dva izdelka, za potrošnike pa to pomeni, da bodo imeli svinjsko meso, pri katerem Slovenija ni samooskrbna, na voljo tako slovensko kot tuje in se bodo lahko odločili, katerega bodo kupili," je pojasnil David Kovačič, izvršni direktor Spara. Uvedba masnih bilanc ne bo vplivala na ceno mesa.