Pridelovalcem sladkorne pese se zdi pridelava za bioetanol premalo donosna. Foto: MMC RTV SLO
Pridelovalcem sladkorne pese se zdi pridelava za bioetanol premalo donosna. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki nizozemske družbe za trajnostni razvoj Betaprocess so jim nedavno predstavili svoj predlog, po katerem bi sladkorno peso v Ormožu s pilotno izdelano napravo predelovali v bioetanol.

Projektni direktor podjetja Hans van Klink jim je povedal, da so izračune naredili na primeru 3000 ton dnevne predelave sladkorne pese, pri čemer bi morala kampanja trajati od 150 do 200 dni.

Nizozemska investicija je ocenjena na 55 milijonov evrov, letni prihodki podjetja pa naj bi znašali okoli 45 milijonov evrov. Pri izdelavi 700.000 hektolitrov bioetanola načrtujejo med pet in sedem milijonov evrov letnega dobička.

Delo v tovarni bioetanola bi dobilo 18 ljudi, še 36 bi jih bilo zaposlenih za določen čas. Vse skupaj je izračunano ob predpostavki, da bi pridelovalci sladkorno peso zagotavljali po ceni od 25 do 30 evrov na tono.

Ponujena cena je prenizka
Predsednik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Miroslav Kosi poudarja, da je ponujena cena prenizka, saj gre za tako imenovano tehnično sladkorno peso.

Pridelovalci imajo ob tem občutek, da kljub navidezni podpori države nekdo ni preveč zainteresiran, da bi kljub padcu sladkornih kvot v Sloveniji oživili proizvodnjo sladkorja.

"Kljub temu smo šli v iskanje alternativ. A se zdaj vidi razlika v pomenu pridelave hrane ali pridelave energije. Tudi slednja je pomembna, a iz kmetijskih proizvodov pridelava energije še vedno ni dovolj donosna," je dejal Kosi.

Pridelovalci so ob tem prepričani, da bioetanol lahko proizvajajo tudi ob proizvodnji sladkorja in pomeni zgolj dodaten zaslužek, sicer pa je cena odkupa sladkorne pese za sladkor bistveno višja.

Letos znaša okoli 40 evrov na tono, kar je manj kot lani, ko je nekdanji nizozemski lastnik ormoške tovarne Cosun svojim pridelovalcem ponujal celo 65 evrov na tono.

Drugih ponudb ni
Kosi je povedal, da drugih konkretnih ponudb nimajo. Ponudba s Hrvaške za odkup sladkorne pese zanje ni zanimiva, avstrijska Agrana pa jim je ponudila odkup, a zgolj za "tehnično" peso, ki prav tako ne dosega cene, ki bi bila privlačna za pridelovalce.

Trenutno se pridelovalci po Kosijevih besedah vrtijo v začaranem krogu, zato je težko najti privlačnega vlagatelja za ponovno oživitev proizvodnje. Z nekdanjimi nizozemskimi lastniki tovarne, ki imajo še vedno v lasti nepremičnine, bodo skušali navezati dodatne stike, da odpravijo težave.

Poziv državi
Od Nizozemcev so pred kratkim prejeli dopis, da dokler ne bo odpravljena državna blokada sredstev zaradi domnevno nedokončane razgradnje ormoške tovarne, prodaje nepremičnin ne bo. So pa to pripravljeni storiti, če ne bi prišlo do oživitve proizvodnje sladkorja.

Pridelovalci od države pričakujejo, da jasno pove, ali podpira dejavnosti združenja.