Na skupščini delničarjev želi Slovenska odškodninska družba zamenjati šest nadzornikov Luke Koper. Foto: BoBo
Na skupščini delničarjev želi Slovenska odškodninska družba zamenjati šest nadzornikov Luke Koper. Foto: BoBo

Delničarji Luke Koper bodo na izredni skupščini na zahtevo Slovenske odškodninske družbe (Sod) odločali o odpoklicu članov nadzornega sveta Dina Klobasa, Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabine Mozetič.

Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga (SDH) upravlja kapitalske naložbe države, je predlagal, da se za nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Mateja Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda.

Koprska občina je pripravila nasproten predlog, ki predvideva odpoklic le petih nadzornikov, saj želi v nadzornem svetu obdržati svojo predstavnico Sabino Mozetič. Nadzorni svet koprskega pristanišča šteje devet članov, od tega so trije predstavniki zaposlenih, šest pa je predstavnikov kapitala. Enega izmed šestih nadzornikov lahko predlaga v izvolitev občina ali občine, na območju katerih leži kopenski del območja pristanišča.

Šesterica nadzornikov, ki jih nameravajo zamenjati, je mandat nastopila julija, medtem pa je s položaja že odstopil prvi nadzornik Dino Klobas, ki naj bi neuradno prispeval odločilni glas za izvolitev Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Njegovo imenovanje, ki je poželo veliko negodovanja v javnosti kot med politiki, pa je glavni razlog za odpoklic nadzornikov.

Predlog imen novih nadzornikov ni dokončen
Prvi mož Soda Tomaž Kuntarič je pojasnil, da vsa imena novih nadzornikov, ki so jih predlagali ob sklicu skupščine, ne bodo nujno tudi dokončni predlog Soda, so se pa s to potezo želeli izogniti vnaprejšnji javni diskreditaciji kandidatov.

Kuntarič je sicer pred časom dejal, da novi predsednik uprave Gašpar Mišič morda ni največja grožnja luki in da bi se mu lahko dala priložnost.

"Menim le, da je odprtih preveč tveganj, ki bi lahko prinesla velike materialne posledice, če odpremo novo fronto z njegovo menjavo. Da lokalna skupnost ustavi Luko, denimo, ne da soglasij za poglabljanje pomolov ali podobno. Ali da se dvignejo zaposleni in ustavijo delo. Tveganja so noro visoka," je pred ponedeljkovo skupščino povedal Kuntarič.

Novi nadzorni svet bo po njegovih besedah imenoval še druge člane uprave, saj Luka Koper nima mandatarskega sistema, po katerem bi sedanji direktor Gašpar Mišič izbiral upravo.