ZPIZ bo na ministrstvo za delo naslovil predlog, da se invalidnine za telesno okvaro usklajujejo tako kot dodatki za pomoč in postrežbo. Foto: BoBo
ZPIZ bo na ministrstvo za delo naslovil predlog, da se invalidnine za telesno okvaro usklajujejo tako kot dodatki za pomoč in postrežbo. Foto: BoBo

V finančnem načrtu namreč skladno z določbami pokojninskega zakona ni načrtovana uskladitev invalidnin za telesno okvaro, medtem ko se bodo dodatki za pomoč in postrežbo marca 2022 v skladu z zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom uskladili za 2,5 odstotka.

Finančni načrt zavoda za leto 2022, ki ga je predstavil namestnik generalnega direktorja David Klarič, predvideva, da bodo s prispevki za socialno varnost dobili 5,1 milijarde evrov, kar je 2,4 odstotka več od ocenjenega zneska za letos. Za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda bodo iz državnega proračuna po načrtu prejeli 917,6 milijona evrov, kar je v primerjavi z ocenjenim zneskom za letos 21,5 odstotka oziroma 162,2 milijona evrov več. Kapitalska družba pa bo zavodu tako kot letos tudi prihodnje leto nakazala 50 milijonov evrov, izhaja iz načrta.

Med odhodki bo največji oz. 84,5-odstotni delež namenjen izplačilu pokojnin. Načrtovana so tudi sredstva za izplačilo letnega dodatka, in sicer v vrednosti 166 milijonov evrov. Pač pa načrt ne vključuje niti izredne uskladitve pokojnin, ki jo v višini 3,5 odstotka predlaga poslanska skupina DeSUS niti izplačila solidarnostnega dodatka za upokojence po predlogu zadnjega interventnega zakona zaradi epidemije covida-19. Prav tako ne predvideva posledic, ki jih bo pokojninska blagajna imela zaradi sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi, je pojasnil Klarič.

V razpravi je predstavnica upokojenskih organizacij v svetu Frančiška Ćetković v povezavi s predlagano 3,5-odstotno izredno uskladitvijo pokojnin, s katero bi upokojencem dokončno izplačali primanjkljaj zaradi prenizko izplačanih pokojnin med gospodarsko krizo, spomnila še na prikrajšanost upokojencev v vrednosti enega odstotka zaradi januarske redne uskladitve. Ta je namreč znašala 2,5 namesto 3,5 odstotka, kot bi morala znašati po sistemskem zakonu, so že večkrat opomnili v Sindikatu upokojencev Slovenije, ki ga vodi Frančiška Ćetković.

Predstavnica sindikatov v svetu zavoda Lučka Böhm je medtem opazila, da je načrtovano zmanjšanje pri številu invalidskih upokojencev za 3,5 odstotka. Klarič je pri tem pojasnil, da se invalidsko upokojuje vse manj ljudi. Razlog je po njegovih besedah tudi v tem, da je pri delodajalcih bolje poskrbljeno za varnost in zdravje pri delu.