Ivo Boscarol je prejel nagrado za življenjsko delo. Foto: BoBo/Žiga Živulovič
Ivo Boscarol je prejel nagrado za življenjsko delo. Foto: BoBo/Žiga Živulovič

Tokratno tradicionalno srečanje, na katerem so podelili priznanja Združenja Manager, je potekalo v ljubljanskem Grand hotelu Union pod geslom Spoštljivi. Trdoživi. Pogumni.

Kot osrednja govornica je na prireditvi nastopila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je čestitala vsem prejemnikom priznanj Združenja Manager. Od podjetnikov pričakuje, da bodo naše gospodarstvo vodili v povečevanje dodane vrednosti, in to na trajnostni način, ne na račun okolja.

Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo/Žiga Živulovič
Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo/Žiga Živulovič

Izpostavila je, da je slovenska družba zelo zadržana pri iskrenem priznavanju uspehov na področju gospodarstva. "Športnikom nihče ne zameri finančnega uspeha, ki sledi vrhunskim rezultatom. Pri gospodarstvenikih je to žal drugače. Upam, da se bo ta miselnost sčasoma spremenila," je dejala.

Obenem si je zaželela, da bi lahko gospodarstvo delovalo v stabilnem okolju. Medtem ko imamo v Sloveniji omejen vpliv na mednarodno okolje, pa imamo vpliv na regulatorno okolje, v katerem naše gospodarstvo deluje, je spomnila. Stabilno gospodarsko okolje bi po njenem mnenju privabilo tako domače kot tuje vlagatelje.

"Zato morda ne bi bil odveč razmislek, da bi na primer pri večjih naložbah država za določeno obdobje zagotovila nespremenjene pogoje delovanja. Seveda z družbenim dogovorom, v katerem bo naša družba prepoznala, da povečanje blaginje sledi povečanju dodane vrednosti," je povedala.

Andrej Božič. Foto: BoBo
Andrej Božič. Foto: BoBo

Nagrajenci so odraz odličnosti menedžmenta

Po besedah predsednika Združenja Manager Andreja Božiča je prav vsak nagrajenec odraz določene odličnosti menedžmenta. "Nagrade so priznanje za uspeh, z njimi kot stanovska organizacija sporočamo, kaj je dobro ter kaj spodbujamo in cenimo pri svojih podjetnicah in podjetnikih. Predvsem pa so nagrade podeljene tistim, ki so živ dokaz in sporočilo, kako se dosegajo uspešni rezultati na pravi način," je povedal zbranim.

Priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta 2022 je prejel nekdanji lastnik in direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol. Podjetje Pipistrel je pod Boscarolovim vodstvom postalo eno vodilnih proizvajalcev ultralahkih letal na svetu. S tem je na svetovni zemljevid uvrstil ne le podjetje samo, temveč tudi Slovenijo, so v utemeljitvi zapisali v združenju.

"Znamko Pipistrel je Boscarol spremenil v sinonim drznosti, inovativnosti in podjetnosti, njegovi uspehi pa so tako podjetje kot tudi Slovenijo proslavili po vsem svetu. S svojim prebojnim delom, velikim srcem in občutkom za sočloveka se je v družbi uveljavil ne le kot izjemen podjetnik, temveč tudi kot izjemen posameznik," so poudarili v združenju.

Nagrado je prejel iz rok predsednice države. Foto: BoBo/Žiga Živulovič
Nagrado je prejel iz rok predsednice države. Foto: BoBo/Žiga Živulovič

Boscarol je aprila lani Pipistrel prodal ameriškemu podjetju Textron. Boscarol in njegova hčerka Taja Boscarol sta del kupnine, 25 milijonov evrov, namenila Občini Ajdovščina za gradnjo novega zdravstvenega doma Ajdovščina, helikopterskega reševalnega centra in za hortikulturne ozelenitve mesta in okolice.

"Ker je s svojimi dejanji zgled inovativnosti, prodornosti, uspeha in odličnega vodenja, mu Združenje Manager podeljuje 21. priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta," so navedli.

Boscarol: Počaščen sem

"Res sem počaščen, malo pa tudi presenečen, da me je Združenje Manager izbralo za to priznanje. Nikdar namreč nisem bil član združenja in tudi svoje vodenje sem zasnoval na mogoče malo drugačnih merilih, kot so standard v tem našem krutem poslovnem svetu," je po prejemu priznanja komentiral Boscarol.

Kot je dejal, je s svojim delovanjem v zadnjih 33 letih dokazal, da je mogoče biti uspešen na dolgi rok tudi s spoštovanjem osnovnih človeških vrednot in tudi če se na prvo mesto ne postavlja dobiček.

Boscarol: Naredil sem veliko napak in se iz njih učil

"Naredil sem ogromno napak, na napakah sem se tudi ogromno naučil, imel sem tudi svoje padce in trenutke slave, če temu tako rečem. Kar sem naredil, je prav, in ponosen sem na to, da sem razvil svoj način vodenja, ki je temeljil na zaposlenih, ki je temeljil na tradicionalnih vrednotah, na uspehu na dolgi rok, da smo v kolektivu vsi odgovorni, a tudi vsi zaslužni," je v Odmevih svoj ključ do uspeha pojasnil Boscarol.

"Če niste motivator, potem niste za podjetništvo, v podjetništvu morate biti najprej prepričani o samem sebi, da lahko prepričate člane ekipe, da potem ustvarjajo vašo vizijo," je še dejal in dodal, da je v življenju počel že veliko stvari in letalstvo zagotovo ni zadnja.

Celoten pogovor z Ivom Boscarolom v Odmevih si lahko ogledate v videu spodaj.

Boscarol prejel nagrado za življenjsko delo
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Priznanje artemida

Priznanje artemida, ki ga združenje podeljuje menedžerkam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji, gre tokrat v roke generalne direktorice romunske družbe Euroins Asigurare Tanje Blatnik in poslovodne direktorice družbe Fraport Slovenija Babett Stapel.

Priznanje je prejemnicama podelil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Kot je opozoril v nagovoru, so kljub vloženemu trudu v enakost spolov ženske še vedno velikokrat po krivici spregledane. "Zato so priznanja, kot je artemida, izjemno pomembna, saj predstavljajo enega tistih mehkih ukrepov, s katerimi proslavljamo uspešnost menedžerk," je poudaril.

Mladi menedžer leta 2022 je postal direktor podjetja Chipolo Primož Zelenšek. S priznanjem v združenju na zemljevid slovenskega menedžmenta postavljajo mlade, uspešne, perspektivne in prodorne menedžerje in menedžerke.

Srečanja se je med drugim udeležil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Poleg članov združenja pa so sodelovali še številni drugi predstavniki političnih strank, diplomati in veleposlaniki.