Proda se jih manj, trend naj bi se nadaljeval. Foto: M. Kr.
Proda se jih manj, trend naj bi se nadaljeval. Foto: M. Kr.

Lani je bilo v Evropski uniji prodanih 15,14 milijona novih avtomobilov, kar je sicer 0,1 odstotka več kot predlani, a prodaja upada vse od lanskega septembra. Največji evropski avtomobilski proizvajalec Volkswagen je januarja beležil 6,5-odstotni padec. Audi je prodal za 17 odstotkov manj avtomobilov, BMW pa za 2,7 odstotka manj, piše novinar Slovenske tiskovne agencije Matej Luzar.

Če ima delavec v Audijevi tovarni manj dela, ga imajo manj tudi marsikje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Če ima delavec v Audijevi tovarni manj dela, ga imajo manj tudi marsikje v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji se je prodaja lani v primerjavi z letom prej zvišala za 2,7 odstotka, januarja letos pa je število prvih registracij v primerjavi z lanskim januarjem upadlo za 4,6 odstotka.
Avtomobilska prodaja na Kitajskem se je lani zmanjšala za 3,5 odstotka, kar predstavlja prvi upad prodaje po letu 1990. Kitajske oblasti se problematike zavedajo in so že konec lanskega oktobra napovedale prepolovitev davka na nakup avtomobilov. Že spomladi je vlada napovedala tudi odpravo omejitev za lastništvo tujih podjetij v kitajskih proizvajalcih gospodarskih vozil v letu 2020 in v proizvajalcih osebnih avtomobilov leta 2022.

V ZDA se je število prodanih avtomobilov medtem zaradi dobrega stanja v gospodarstvu in nizkih cen nafte nekoliko povečalo, kar je presenetilo analitike. Ti ocenjujejo, da se bo letos krivulja obrnila navzdol, saj naj bi se množična zamenjava starejših vozil z novimi počasi končala.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je padec prodaje v Evropi v precejšnji meri posledica septembrske uveljavitve novih pravil za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih, znanih pod kratico WLTP. Meritve morajo po novem potekati v dejanskem okolju, proizvajalci pa morajo upoštevati tudi več meril in pogojev.
Avgusta, ko vozila še niso bila podvržena spremenjenim postopkom testiranj, je prodaja osebnih avtomobilov porasla za skoraj 33 odstotkov. Proizvajalci so kupcem namreč ponudili velike popuste in s tem marsikje poskrbeli za rekorde.

Sorodna novica Avtomobilska industrija pred spremembami

Vse več električnih avtomobilov in souporabe vozil

Poleg splošnega upadanja avtomobilske prodaje upada tudi tržni delež dizlov v EU-ju. V zadnjem lanskem četrtletju je bilo med na novo registriranimi vozili 34,1 odstotka takšnih z dizelskim motorjem, kar je 7,1 odstotne točke manj kot v enakem obdobju leta 2017. Delež vozil z bencinskim motorjem se je povečal za 4,9 odstotne točke na 57,2 odstotka.

Število vozil z alternativnim pogonom medtem raste. Po svetu je bilo lani prodanih skupno 2,1 milijona električnih vozil in priključnih hibridov, s čimer se je številka prvič povzpela nad dva milijona. Delež takšnih vozil med vsemi na novo registriranimi je dosegel 2,4 odstotka. Vodilna na svetu po prodaji električnih vozil ostaja Kitajska, na drugem mestu so bile lani ZDA.

Velik izziv avtomobilskim proizvajalcem predstavljajo tudi hitro rastoče storitve souporabe vozil in deljenja prevoza. Pri tem gre predvsem za kratkotrajno najemanje električnih avtomobilov v večjih mestih in ponudnike prevozov, kot je Uber. Analitiki napovedujejo, da se bo za lastništvo avtomobila v prihodnosti odločalo vse manj ljudi.

Souporabo električnih vozil v Sloveniji med drugim omogoča Podjetje Avant2go, ki storitev ponuja v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Murski Soboti in na brniškem letališču. V njihovem sistemu je trenutno okoli 200 vozil, ki se jim bo do konca leta pridružilo še sto novih.

Število uporabnikov so lani v primerjavi z letom 2017 več kot podvojili. V primerjavi z letom 2016, ko so storitev začeli ponujati, so lani zabeležili več kot petkratno rast števila vozil in lokacij, kjer je ta mogoče prevzeti ali vrniti.

Boxmark poskuša razširiti svoj krog kupcev tudi izven avtomobilske industrije.  Foto: Bobo
Boxmark poskuša razširiti svoj krog kupcev tudi izven avtomobilske industrije. Foto: Bobo

Ohlajanje občutijo tudi slovenski dobavitelji

Direktor proizvajalca usnjenih sedežnih prevlek Boxmark Leather iz Kidričevega, dela koncerna Boxmark, Marjan Trobiš je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da ohlajanje avtomobilske industrije občutijo tudi sami. "Do rahlega padca je prišlo že lani. Ocenjujemo, da se bo padec nadaljeval, bolj pa ga bomo čutili v drugi polovici letošnjega leta," je dejal.

Na obrat krivulje rasti so se vnaprej pripravili, med drugim s širitvijo prodajnega asortimenta. Tako so okrepili sodelovanje z letalsko industrijo, med drugim so podpisali šestletno pogodbo z dubajsko letalsko družbo Emirates.

Trobiš sicer poudarja, da so njihove proizvodne kapacitete trenutno dobro zasedene, a bi lahko uresničitev črnogledih napovedi glede nadaljnjega padanja avtomobilske prodaje vplivala tudi na kadrovsko politiko v podjetju.

Odpuščati pa so morali že v slovenjgraškem podjetju Dani AFC, ki se prav tako ukvarja s krojenjem in šivanjem usnja za avtomobilsko industrijo. Po poročanju časnika Delo je razlog v velikem upadu Audijevih naročil. Konec februarja niso podaljšali pogodb o začasni zaposlitvi 30 sodelavcem, toliko se jih bo v tem položaju znašlo konec marca. Ukinili so tudi tretjo izmeno, zato je približno sto zaposlenih ostalo doma.