Telekom Slovenije je naslednji na seznamu za prodajo. Foto: BoBo
Telekom Slovenije je naslednji na seznamu za prodajo. Foto: BoBo

s seznama, nasprotniki privatizacije pa ob bližajoči se prodaji Telekoma zaostrujejo pritisk.

Koalicijski SD predlaga pogovor z evropskimi partnerji o morebitnem posegu v sveženj 15 podjetij, vendar položaja v vladi ne bo zaostroval. Več zaostritev bi lahko prinesla Strategija upravljanja državnega premoženja.

Prodajo podjetij s seznama moramo izpeljati, k temu smo se zavezali, drugače izgubimo verodostojnost, so besede premierja Mira Cerarja, s katerimi se strinja tudi koalicijski DeSUS. Več kot 11.000 podpisanih pod Mladinino peticijo, ki bo danes predana predsednikoma vlade in državnega zbora, pa je združenih v opozorilu da pravnoformalno Slovenija ni zavezana k prodaji denimo Telekoma.

Dogovor s kupci lahko prekršimo, kaj pa obljubo tujim vlagateljem?
Dokler pogodba med državo in kupcem podjetja ni sklenjena, lahko katera koli stran odstopi. Da bi to dosegli, gredo nasprotniki konec januarja na proteste, Združena levica pa je za ta petek dosegla izredno sejo parlamentarnega odbora o vsebini peticije. A Cerar je govoril o drugačne vrste zavezah. Prodajo podjetij je potrdil državni zbor, vlada privatizacijo napoveduje in obljublja. Vlagatelji, tudi tisti, ki Sloveniji posojajo denar, potemtakem pričakujejo, da se država iz nekaterih podjetij umakne in podjetja prepusti podjetnikom.

Kot je dejal sam premier Cerar, se mora prekiniti politična, koruptivno-lobistična naveza v teh podjetjih. Prodaja s spiska se torej nadaljuje, čeprav je res, kot opozarjajo nasprotniki privatizacije, da bo v Sloveniji že brez spiska prodanega ogromno premoženja, ki je še v rokah bank, DUTB in drugih upnikov. Kaj bo na koncu ostalo v lasti države?

Osnutek strategije upravljanja državnih naložb ta teden
To bo najprej povedala koalicija, nekateri v njej naj bi že ta teden v roke dobili osnutek Strategije upravljanja kapitalskih naložb države, ki jo bo vlada obravnavala konec meseca. Prav tako konec meseca bo vlada razpravljala o novih nadzornikih v Slovenskem državnem holdingu. Upravljanje in privatizacija sta preizkusni kamen te vlade. Postopek prodaje Telekoma se nadaljuje. Rokov za zavezujoče ponudbe ali prodajo na SDH ne razkrivajo, analitiki pa menijo, da bi bil Telekom lahko prodan za od 170 do 180 evrov na delnico.