Uprava pričakuje, da bo bodoči lastnik svoje obveznosti izpolnil tako, kot to zahteva zakonodaja, in sicer da bo zagotovil lasten vir financiranja kupnine in izpolnil druge finančne pogoje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Uprava pričakuje, da bo bodoči lastnik svoje obveznosti izpolnil tako, kot to zahteva zakonodaja, in sicer da bo zagotovil lasten vir financiranja kupnine in izpolnil druge finančne pogoje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V torek se je iztekel že večkrat podaljšan rok za plačilo kupnine za nakup 98,56-odstotnega lastniškega deleža v družbi RTC Krvavec. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Zreški Unior in Alpska investicijska družba (AID), katere lastnik je družba Infohip, njen zakoniti zastopnik pa kranjski podjetnik Janez Janša, sta v torek sklenila nov aneks, s katerim se rok za izpolnitev vseh pogojev za izpolnitev posla podaljša do 16. aprila.

Vodstvo družbe RTC Krvavec pa je zaradi prodaje smučišča AID-ju zaskrbljeno. Kot so zapisali pred dnevi, je iz podatkov finančne uprave razvidno, da je podjetje Infohip v dolgovih, v vrednosti med pol milijona in milijonom evrov. Poleg tega naj bi imel Janša po podatkih iz 30. januarja na dveh parcelah vpisane zaznambe na podlagi sklepov o izvršbi. Zato se vodstvo RTC-ja boji, da družba po prodaji ne bo dosegala pozitivnega poslovanja, "kaj šele rasti in razvoja".

Na drugi strani nakup smučišča AID-ju s posojilom omogoča Banka Intesa Sanpaolo. V kreditni pogodbi se AID zavezuje, da bo v korist banke zastavil vrednostne papirje RTC Krvavec. Hkrati so v družbi RTC Kravec za to posojilo zastavili tudi svoje premičnine in nepremičnine, zato se sprašujejo, ali bodo vsaj delno financirali tudi nakup delnic.

AID miri, da ima finančna sredstva in obljublja napredek
Janša in Uniorjeva uprava pa sta ob podaljšanju roka zagotovila, da Alpska investicijska družba v celoti razpolaga s finančnimi sredstvi za nakup delnic. Obenem sta zagotovila, da za nakupni kredit ne bo zastavljeno premoženje RTC-ja Krvavec. Tako kupec AID, ki je v lasti Infohipa, in prodajalec Unior zatrjujeta, da so drugačna namigovanja v javnosti neutemeljena, skrbi zaposlenih pa odveč.

Janez Janša trenutnemu upravljavcu RTC-ja Krvavec obljublja, da bo s skrbnim gospodarjenjem omogočil napredek, ohranil delovna mesta ter pripomogel k razvoju regije in turistični prepoznavnosti celotne Slovenije.