S spornimi poslovnimi praksami, ki so jih trgovci sicer prepovedali, nadaljujejo nekateri izmenovodje in poslovodje. Foto: BoBo
S spornimi poslovnimi praksami, ki so jih trgovci sicer prepovedali, nadaljujejo nekateri izmenovodje in poslovodje. Foto: BoBo

Nekdanja prodajalka, ki nam je zaupala svojo zgodbo, je delala v dveh trgovinah, v manjši Mlinotestovi prodajalni in v večjem Tuševem centru. V zadnjem je delala na oddelku sadja in zelenjave, kjer je vodja oddelka naročila preveč robe, ki je niso prodali: "Potem je to zgnilo in smo morali to tisti, ki smo bili na oddelku, plačati. Na ta način, da smo na blagajni plačali račun, kot če bi dejansko kupili to sadje, zelenjavo."

Delaj in molči

Prispevek sodi v serijo Delaj in molči, v kateri na Prvem programu Radia Slovenija razkrivajo sporne delovne prakse https://radioprvi.rtvslo.si/delaj-molci/. Epizode Delaj in molči bodo na sporedu vse do 1. maja ob ponedeljkih, sredah in petkih ob 16:20, naročite pa se lahko tudi na podkast.

Iz Tuševih trgovin so nam sporočili, da takšni ukrepi niso in nikoli niso bili del njihovih poslovnih procesov. Če bi bili seznanjeni s takšnim primerom, pa do zdaj še niso bili, pišejo v odgovoru, bi nemudoma disciplinsko ukrepali.

A to ni osamljen primer, pravijo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. Na podobno ravnanje so zaposleni v slovenskih trgovinah v preteklosti že večkrat opozorili, razlaga generalni sekretar sindikata Ladi Rožič. Po njihovem posredovanju so trgovci takšne prakse prepovedali. "Pojavljajo se določeni poslovodje, določeni izmenovodje, ki to prakso nadaljujejo. To je nedopustno in po mojem prepričanju kaznivo," razloži Rožič.

"To je nezakonito," se strinjata Andrej Zorko, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za pravna in sistemska vprašanja, in Luka Tičar z ljubljanske Pravne fakultete. "Gre za tipičen primer prenašanja poslovnega rizika na zaposlene. Obstajajo drugi postopki ugotavljanja odgovornosti. Ampak kar tako pavšalno to zaračunavati zaposlenim, ni primerno," pojasnjuje Tičar. Zorko pa dodaja, da to ne bi bilo v skladu z zakonodajo niti, če bi bilo to zapisano v pogodbi.

"Tako to pač je"

Prodajalka takega člena v svoji pogodbi ni imela. Kako delujejo stvari v praksi, so ji pojasnile sodelavke ali vodja oddelka ustno. Podobno je bilo tudi v Mlinotestu, kjer "smo morali pri inventuri plačati, kar je manjkalo, če se stanje v blagajni in v skladišču ni ujemalo," pripoveduje prodajalka. Ko se je na to pritožila sodelavkam in vodji poslovalnice, so ji rekli, "da oni pač tako imajo, da tako to pač je". V Mlinotestu pravijo, da njena zgodba ne drži. "Vsaj s strani vodstva nikoli ni bilo nikomur dano takšno ali podobno navodilo," je zatrdil Miha Abrahamsberg, direktor maloprodaje.


Celotnemu prispevku lahko prisluhnete v novi epizodi serije oddaj Delaj in molči na Prvem programu Radia Slovenija ob 16.20 ali pa se naročite na podkast.