Foto: EPA
Foto: EPA

Potem ko so KLS Ljubno v začetku avgusta prizadele poplave, so bili v tem podjetju prisiljeni ustaviti proizvodnjo. Volkswagen je septembra posledično začasno ustavil oz. omejil delo v več svojih obratih, tudi osrednjemu v Wolfsburgu. Prizadet je bil tudi češki avtomobilski proizvajalec iz Volkswagnove skupine Škoda Auto.

V Volkswagnu težave zdaj odpravljajo. "Od naslednjega tedna bodo naši proizvodni obrati vnovič delovali brez omejitev," so napovedali.

Podjetje KLS Ljubno je del proizvodnje zobatih obročev vnovič zagnalo v začetku tega meseca. Direktor podjetja Mirko Strašek sicer ne more oceniti, ali Volkswagen normalizacijo proizvodnje napoveduje zgolj na temelju njihovih proizvodov. Kot je dejal, pa je normalizacija gotovo povezana tudi z napredkom pri vnovičnem vzpostavljanju proizvodnje v KLS-ju.

"Seveda je povezano tudi z nami. Ne morem točno reči, kaj so mislili v Volkswagnu. V KLS-ju pa iz dneva v dan povečujemo dobave, v veliki meri tudi za Volkswagen. Dobro napredujemo," je Strašek dejal za STA.

Po njegovih besedah so trenutno pri okoli 25 odstotkih proizvodnje. 100-odstotna naj bi bila v prvem četrtletju leta 2024: "To je cilj, upamo, da nam bo uspelo."

V začetku oktobra je sicer celotno škodo v podjetju ocenil na 106 milijonov evrov, od tega na strojih za več kot 60 milijonov evrov.

Družba z Ljubnega ob Savinji, ki zaposluje okoli 260 delavcev, je leta 2022 izvozila za 56,3 milijona evrov izdelkov, od tega 15,7 odstotka na Kitajsko, je podjetje zapisalo v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa. Čisti dobiček je na letni ravni znašal 10,9 milijona evrov, kar je sicer šest odstotkov manj kot leta 2021.