Volkswagnov obrat v Wolfsburgu. Foto: EPA
Volkswagnov obrat v Wolfsburgu. Foto: EPA

Pred začetkom avtomobilskega sejma v Münchnu je direktor nabave v Volkswagnu Dirk Grosse-Loheide za nemško tiskovno agencijo DPA povedal, da slovensko podjetje KLS Ljubno, ki jim dobavlja zobate obroče za motorje z notranjim zgorevanjem, le-teh trenutno še ne more proizvajati.

Da bi zapolnili to vrzel, proizvodnjo povečujejo njihovi nadomestni dobavitelji, je dodal, pri tem pa poudaril, da sodelovanja s slovenskim dobaviteljem ne nameravajo prekiniti.

"To je odličen dobavitelj, seveda ga želimo obdržati," je dejal Grosse-Loheide in omenil, da KLS-u Ljubno pomagajo pri čiščenju proizvodnih prostorov in ponovnem zagonu proizvodnje. Iz Volkswagnove tovarne v Salzgitterju so tako v Slovenijo napotili 100 zaposlenih, dodatnih 30 pa iz Hannovra.

Zaradi manjkajočih sestavnih delov je bil primoran Volkswagen v preteklih dneh že zmanjšati proizvodnjo avtomobilov v tovarni v Hannovru. V Palmeli pri Lizboni bodo obratovanje z 11. septembrom za dva meseca popolnoma ustavili, v Wolfsburgu pa bodo na isti dan zmanjšali število posameznih izmen.

KLS Ljubno s svojimi zobatimi obroči, ki se vgrajujejo v pogonske gredi, sklopke in reduktorje za pogon avtomobilov, oskrbuje več kot 80 odstotkov avtomobilskega trga v Evropi.

Dobave še pred novembrom?

Direktor Bogomir Strašek je za Televizijo Slovenija povedal, da bodo lahko proizvodnjo morda začeli vzpostavljati prej, kot je bilo sprva načrtovano, tako da bi lahko dobave stekle še pred novembrom.

Zaradi izpada proizvodnje v KLS-ju Ljubno je najbolj prizadet Volkswagen, ki trenutno ne more proizvajati več modelov avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem, prizadeti pa so tudi Seat, Škoda in Audi, je dopisnici Maji Derčar še povedal tiskovni predstavnik Volkswagna Andreas Meurer.

Izpad proizvodnje pri Volkswagnu