Pred podjetjem Novista se je skupaj z aktivisti IWW-ja zbralo okoli 100 SCT-jevih delavcev. Foto:
Pred podjetjem Novista se je skupaj z aktivisti IWW-ja zbralo okoli 100 SCT-jevih delavcev. Foto:
Protest nevidnih delavcev
Protest SCT-jevih delavcev

Okoli 100 delavcev je skupaj z aktivisti organizacije Nevidni delavci sveta (IWW), ki so protestni shod začeli že pred nekdanjo tovarno Rog, zahtevalo, da bi lahko kljub prenehanju zaposlitve brezplačno bivali v delavskih domovih, da se jim ob izgubi zaposlitve ne bi razveljavilo delovno dovoljenje ali dovoljenje za bivanje in da jih ne bi izganjali iz države, ko jim preneha dovoljenje za bivanje. "Vrnite jim tisto, kar ste jim pokradli," je bilo med drugim slišati iz ust Andreja Kurnika, enega izmed aktivistov IWW-ja.

Me drugim zahtevajo izplačilo nadomestila za čas brezposelnosti
Poleg tega zahtevajo izplačilo nadomestila za čas brezposelnosti, ne glede na to, ali imajo dovoljenje za stalno ali začasno bivanje v Sloveniji, saj so vsi plačevali zavarovanje za primer brezposelnosti. Zahtevajo tudi izplačilo vseh neizplačanih plač, regresa in drugih pravic iz dela ter socialnih prispevkov za nazaj.

Iz Noviste so med protestom sporočili, da so navedbe o problematiki izselitve določenih delavcev SCT-ja iz nastanitvenih domov, katere upravlja družba Novista, nepopolne in neresnične.

Vsi delavci, ki so zaradi stečaja družb SCT Gem in SCT Obrati, ostali brez zaposlitve, ne bodo odjavljeni iz nastanitvenih domov, ki jih upravlja družba Novista, in jih tudi ne bomo izselili, dokler ne dobijo sredstev iz jamstvenega sklada in nadomestila za čas brezposelnosti, so poudarili v Novisti.

Novista: Nihče delavcem ni grozil z izselitvijo
Obenem so izpostavili, da je problematična skupina delavcev SCT-ja, katerim je v preteklosti že potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas in zato niso v identičnem postopku kot prej omenjeni delavci. Tako jim ne pripada brezplačno bivanje v nastanitvenih domovih SCT-ja.

V izjavi za javnost so še zapisali, da nihče iz Noviste delavcem ni grozil z izselitvijo, saj so jim objektivno predstavili položaj glede načina poslovanja nastanitve v nastanitvenem domu.

Delavci in aktivisti so se izpred Noviste nato odpravili pred ljubljansko enoto zavoda za zaposlovanje, kjer so opozorili, da delavci iz BiH-a in Makedonije brez dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji niso upravičeni do nadomestila za brezposelnost, čeprav so vplačevali prispevke.

Protest nevidnih delavcev
Protest SCT-jevih delavcev