V četrtek naj bi vlada sprejela tudi 2,8 milijona evrov vreden sveženj nepovratne finančne pomoči za najbolj prizadete prevoznike iz turistične panoge. Foto: BoBo
V četrtek naj bi vlada sprejela tudi 2,8 milijona evrov vreden sveženj nepovratne finančne pomoči za najbolj prizadete prevoznike iz turistične panoge. Foto: BoBo

Prevozniki sekcije promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) s pristojnimi iščejo rešitev za dodelitev nepovratnih sredstev prevoznikom v turizmu, je dejal predsednik sekcije Peter Pišek. Po Piškovih besedah so se prevozniki z infrastrukturnim ministrstvom že dogovorili o sektorskem skladu za prevozništvo v vrednosti 35 milijonov evrov, za katerega bo 10 milijonov evrov prispevala država, 25 milijonov evrov pa SID banka, prav tako o podaljšanju subvencioniranega čakanja na delo za prevoznike v turizmu do konca junija.

Gre za 33 evrov na avtobus dnevno za 20 delovnih dni na mesec v času trajanja epidemije, torej do 31. maja.

Peter Pišek, sekcija za promet OZS

Prevozniki so sicer prejšnji teden napovedovali stavko, če vlada do danes ne bo ugodila vsem njihovim zahtevam. "Dve od naših zahtev so izpolnili. Moramo biti pošteni in ne smemo reči, da niso nič izpolnili, kajti to bi bila laž," je poudaril predsednik sekcije za promet pri OZS-ju. Zdaj po njegovih besedah iščejo še rešitev za dodelitev nepovratnih sredstev temu delu panoge.

"Gre za 33 evrov na avtobus dnevno za 20 delovnih dni na mesec v času trajanja epidemije, torej do 31. maja," je pojasnil Pišek. S tem denarjem bi po njegovi oceni prevozniki pokrili vsaj minimalne stroške, "potem pa bomo videli kako naprej". "Govorimo o skupaj 2,8 milijona evrov, kar je nič v primerjavi s 350 milijoni, ki jih bo vlada namenila za turistične bone," je poudaril.

Prevozniki iz OZS-ja in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so se v iskanju rešitve obrnili tudi na finančnega ministra Andreja Širclja, je še pojasnil. Pišek je ob tem poudaril, da je v krizi celotno gospodarstvo. "Imamo občutek, da bi vlada rada pomagala, ampak vem, da nima čarobne palice. Biti član vlade danes ni noben privilegij, je hudo," je sklenil Pišek.