Latvijska vlada se bo zaradi aretacije v ponedeljek sešla na izredni seji, latvijski predsednik Raimonds Vejonis pa je napovedal srečanje s člani sveta za nacionalno varnost na temo
Latvijska vlada se bo zaradi aretacije v ponedeljek sešla na izredni seji, latvijski predsednik Raimonds Vejonis pa je napovedal srečanje s člani sveta za nacionalno varnost na temo "položaja v bančnem sektorju". Foto: Reuters

Ilmars Rimševičs je bil za guvernerja centralne banke imenovan leta 2001. V soboto zvečer so ga pridržali agenti KNAB-a in ga kar sedem ur zasliševali, nato pa so ga v nedeljo prepeljali na drugo lokacijo. Agenti naj bi tudi preiskali njegov dom in prostore centralne banke.

Latvijski premier Maris Kučinskis je potrdil pridržanje in dejal, da za zdaj ne on sam in tudi ne kakšen drug predstavnik oblasti nima nobenega razloga za vmešavanje v delo KNAB-a. "Urad dela profesionalno," je ocenil Kučinskis in dodal še, da bo KNAB javnosti posredoval nadaljnje informacije, ko bo ocenil, da je to mogoče. KNAB za zdaj ni podal nobene informacije.

Latvija je članica območja z evrom, tako da je Rimševičs tudi član glavnega organa Evropske centralne banke, Sveta ECB-ja. Latvijska vlada se bo zaradi aretacije v ponedeljek sešla na izredni seji, še poroča AFP, latvijski predsednik Raimonds Vejonis pa je na Twitterju napovedal srečanje s člani sveta za nacionalno varnost na temo "položaja v bančnem sektorju".