Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na brniškem letališču so po 12. maju, ko je vlada ponovno prižgala zeleno luč za mednarodni letalski potniški promet, dopoldne dočakali prvi redni potniški polet. Prva letalska družba, ki je ponovno vzpostavila redno letenje na Brnik, je Air Serbia.

Potniški letalski prevozi so bili zaradi ukrepov za omejitev epidemije novega koronavirusa od 17. marca začasno ukinjeni. Prevoznik Air Serbia je polete v Beograd, ki bodo potekali dvakrat tedensko, najavil do 15. junija, nato pa bodo pogostost prilagodili dejanskemu povpraševanju. Air Serbii bo sledila Lufthansa, ki bo sredi junija z Brnika začela dnevno leteti v Frankfurt, konec junija pa polete iz Ljubljane načrtuje tudi Air France, in sicer dvakrat tedensko.

"Do 15. junija pričakujemo še dve povezavi, Amsterdam in Istanbul. Od 15. junija do konca junija sledijo še povezave z Varšavo, Podgorico in Frankfurtom. Od prvega julija pričakujemo večino prevoznikov s poleti v Zürich, Bruselj, London in Charleroi z Wizz Airom. Promet počasi prihaja nazaj, vendar veliko bolj okrnjen, kot je bil po originalnem načrtu letenja," je za TV Slovenija povedal direktor brniškega letališča Zmago Skobir.

Na Brnik bo letelo 15 letalskih prevoznikov

V Fraportu Slovenija so za MMC pojasnili, da je od 17 letalskih prevoznikov, ki so za poletje napovedali redne potniške povezave z Brnikom, ostalo 15 letalskih družb. Na Brnik letos poleti ne bosta letela španska Iberia (predvidena je bila povezava z Madridom) in finski Finnair (povezava s Helsinki).

Od povezav, ki so za zdaj čez poletno sezono odpadle, pa so poleg Madrida in Helsinkov še poleti v London (Luton), Niš in Berlin (poleti so napovedani šele za 26. oktober). Nove povezave je glede na splošno svetovno krčenje obsega letalskih povezav treba smelo napovedovati. Niso pa izključene, pravijo o morebitnih povezavah v Fraportu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaščitni ukrepi na letališču

Na letališču so zaradi covida-19 za varnost potnikov in zaposlenih sprejeli vse ukrepe in protokole, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Vstop na terminal je dovoljen le potnikom in zaposlenim, obvezno je nošenje mask, razkuževanje in upoštevanje primerne razdalje. S steklenimi pregradami pa so na letališču poskrbeli, da imajo zaposleni čim manj stikov s potniki. Merjenja telesne temperature za zdaj niso uvedli, saj to ni obvezno.

Pri prihodu potnikov veljajo tudi vsi ukrepi kot pri prehodu državnih meja. Za potnike iz Srbije, ki ni v EU-ju, tako velja predpisana karantena, razen za izjeme, torej slovenske državljane, tiste z nepremičninami v Sloveniji in tiste z diplomatskimi potnimi listi. "Izmed 24 potnikov na prvem letalu iz Beograda je moralo 12 ljudi v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili na izhodišče," je usodo petkovih potnikov iz Beograda na vladni tiskovni konferenci opisal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Na ljubljanskem letališču pristalo prvo potniško letalo

Naslov infografike: brnik