Nekateri ponudniki bodo podražili cene električne energije. Foto: MMC RTV SLO
Nekateri ponudniki bodo podražili cene električne energije. Foto: MMC RTV SLO
Električna energija se bo podražila

Elektro Maribor bo z junijem cene električne energije dvignil za šest odstotkov, saj pravijo, da morajo po dveh letih nespremenjenih cen slediti rasti cen elektrike na veleprodajnem trgu, te pa so od zadnje spremembe zrasle za več kot 12 odstotkov.

"Krivo je negativno okolje trga"
Tudi v Elektru Ljubljana kot razlog za podražitev navajajo negotovo okolje trga, katerega posledice so tudi "realno nestabilne cene vseh energentov, še posebej električne energije za končne kupce t. i. osnovne oskrbe, saj so nabavne cene praktično že izenačene s prodajnimi cenami končnim kupcem".

Natančnega datuma spremembe cene t. i. osnovne oskrbe za gospodinjstva, ki bo v celoti pokril nabavno ceno, še niso določili, zagotovo pa bo moral biti v naslednjih mesecih. Po njihovih pojasnilih so nazadnje ceno osnovne oskrbe za gospodinjske odjemalce spremenili 1. marca 2009.

Cena raste tudi na mednarodnem trgu
"O predvidenem odstotku in datumu podražitve za zdaj še ne moremo govoriti," pa pravijo v Elektru Celje, kjer glavni razlog za podražitev vidijo predvsem v rasti cen električne energije na trgu.

Glede na trenutne razmere na trgu električne energije pa tudi v Elektru Primorska razmišljajo o podražitvi elektrike za gospodinjske odjemalce. "Kdaj in za koliko, pa v tem trenutku še ni znano oz. ne moremo napovedati," so poudarili.

Medtem pa v Elektru Gorenjska in Gen-I ne razmišljajo o zvišanju cen električne energije.

Električna energija se bo podražila