Zadnji korak v postopku prodaje Radenske je bil izpolnjen z imenovanjem novega nadzornega sveta, v katerem so se dvema predstavnikoma zaposlenih pridružili štirje predstavniki Kofole. Foto: BoBo
Zadnji korak v postopku prodaje Radenske je bil izpolnjen z imenovanjem novega nadzornega sveta, v katerem so se dvema predstavnikoma zaposlenih pridružili štirje predstavniki Kofole. Foto: BoBo
Radenska uradno postala češka
Radenska je tudi uradno del Kofole

Zadnji korak v postopku prodaje Radenske je bil izpolnjen z imenovanjem novega nadzornega sveta, v katerem so se dvema predstavnikoma zaposlenih pridružili štirje predstavniki Kofole.

Kofola je pridobila 87,16 odstotka delnic Radenske in pričakuje, da bo dodatnih 6,82 odstotka delnic pridobila v prihodnjih dneh, še pred objavo prevzemne ponudbe, ki bo objavljena v zakonskem roku.

Družbi Kofola in Pivovarna Laško sta 19. decembra lani podpisali sporazum o prodaji in nakupu večinskega paketa delnic Radenske. Sporazum je vključeval določene predhodne pogoje, ki so morali biti izpolnjeni pred plačilom kupnine in prenosom delnic. Vsi pogoji iz sporazuma, vključno s soglasjem Agencije za varstvo konkurence, so izpolnjeni.

Manjkala jim je mineralna voda
Generalnega direktorja skupine Kofola Jannisa Samarasa veseli, da so po letu in pol pripeljali nakup Radenske do konca. "Od zdaj bomo svojo pozornost usmerili v utrjevanje vodilnega položaja Radenske na vseh trgih v regiji," je napovedal Samaras, ki je prepričan, da jim bo z visoko motivirano in zelo sposobno ekipo Radenske uspelo izkoristiti velik potencial in vrhunsko kakovost mineralne vode.

Čehi so se za prevzem odločili zaradi zapolnitve svojega portfelja z mineralno vodo - med izdelki imajo sokove in druge brezalkoholne pijače ter naravno vodo, manjka pa jim mineralna voda.

Namesto Poliča v nadzorni svet Jendrejek
Nadzorni svet se je že sestal, novi nadzorniki Radenske pa so po neuradnih informacijah STA-ja za predsednika uprave družbe imenovali Mariana Šefčoviča, ki prihaja iz vrst novega lastnika Radenske češke Kofole. Dozdajšnji predsednik uprave Radenske Milan Hojnik ostaja v družbi in bo v prihodnje Šefčovičeva desna roka.

Po prvotnem predlogu je bil v nadzorni svet Radenske predlagan Peter Polič iz Skupine P & P, ki je sodelovala pri prevzemu družbe, a je po poročanju časnika Delo Pivovarna Laško danes vložila nasprotni predlog, po katerem je bil namesto Poliča imenovan Tomas Jendrejek iz Kofole.

To po navedbah časnika pomeni, da družina Polič dokončno ne bo solastnica Radenske. Po besedah tiskovne predstavnice Kofole Jaroslave Musilove se Kofola kljub v zadnjem trenutku spremenjeni sestavi nadzornega sveta še vedno dogovarja oziroma pogaja z družino Polič.

Kofola je kupnino nakazala v ponedeljek. Po navedbah današnjega Dnevnika jo bodo Čehi v celoti financirali s posojilom. V družbi so namreč potrdili, da so pred dnevi z dvema češkima bankama podpisali sporazum o najetju posojila v višini 69 milijonov evrov, ki ga bodo porabili za nakup Radenske. Gre za znesek, ki bo omogočil nakup vseh delnic Radenske.

Kofola - češki odgovor na Coca-Colo
Novi večinski lastnik Radenske, ene najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk, je češka Kofola, velikan pijač srednje in vzhodne Evrope. Skupina Kofola zaposluje okoli 2000 ljudi, razpolaga pa s sedmimi proizvodnimi obrati na Češkem, Slovaškem in Poljskem. Njena najbolj znana pijača je kofola, češki odgovor na kokakolo.

Nabor blagovnih znamk skupine sestavljajo še koli Hoopcola in RC Cola, sadne pijače znamk Jupi, Paola, Jupik, Snipp, mineralne vode Rajec, Rajec Bylinka in Arctic, pijača na podlagi grozdja Vinea in tonik Chito. Je tudi distributer za pijačo Orangina in vodo Evian.

Radenska uradno postala češka
Radenska je tudi uradno del Kofole